Hoppa till huvudinnehåll

Klädernas långa väg till konsumenternas händer

Bild: YLE/Johanna Pyhtilä kläder

Klädernas livscykel är något som är svårt att klargöra. Då man talar om klädesindustrin talar man nu-förtiden ofta om en slarvig hantering av miljögifter samt underbetalda och förtryckta arbetare. Vaate ei tule kaupasta-utställningen förklarar klädernas väg från producerandet av materialen till klädernas användning.

På klädstänger hänger några par jeans och tiotals laminerade kort på ett snöre mellan dem. På lapparna beskrivs jeansens livscykel från bomullens odling ända till konsumentens köp. Vi talar om Vaate ei tule kaupasta – utställningen som finns i Egentliga Finlands servicecenter om hållbar utveckling och energi (Valonia). Utställningen är samtidigt en samproduktion med yrkesinstitutet Livia.

– Till Livias natur- och miljörådgivarstudier hör en kurs där studenterna gör ett faktapaket om hållbar utveckling. Livia gör bitar till Valonias utställningar. Tanken om klädesindustrin som tema har sin grund i en artikel i Helsingin Sanomat. Artikeln berättade om en ung kvinna som hade fört dagbok över sina inköp. Hon berättade att hon äger hundrafemtio par skor och sju hyllor med skjortor, berättar Valonias energirådgivare Liisa Harjula.

Bild: YLE/Johanna Pyhtilä kläder

Snabbmode

Så kallad fast fashion är redan ett fenomen. Fast fashion baserar sig på billiga priser, ständiga nyheter och snabb omsättningshastighet. Kvaliteten kan vara dålig. Lockelsen att köpa kläder är större då priset är billigt.

– I allmänhet köper människorna för mycket kläder, och det finns dåligt med återanvändningsmöjligheter för dem. Loppmarknaderna är fulla av kläder som aldrig har använts. Man har inte hittar bra och nyttigt bruk för begagnade kläder, sammanfattar Harjula.

Klädernas livscykel är lång och har många steg, det är omöjligt att få vetskap om alla faser i produktionen. Kläderna tillverkas oftast i länder där mänskliga rättigheter och förorening av miljön är sekundära saker. Valonias utställning har samlat information om materialens ursprung och deras miljöpåverkan. Utställningen beskriver tillverkningsprocesserna för bland annat bomull, silke, ylle, gummi och polyester. Man får känna på olika textilfibrer och bekanta sig med olika rättvisecertifikat och miljömärken för textiler. Man presenterar också textilvård såsom sortering av tvätt och olika tvättmedel. Själv får man försöka stoppa sockor och sy knappar.

– Det viktigaste man kan göra för att bättra på arbetarnas situation i utvecklingsländerna är att inte köpa fem euros tröjor. Om priset är så lågt kan plagget nästan inte vara etiskt tillverkat. Satsa på kvalitet och köp kläder du använder länge. Det är alltid bra att fråga om ursprunget av försäljarna. De kanske inte vet, men om konsumenterna är intresserade av saken blir trycket att ta reda på klädernas ursprung större, råder Harjula.

Vaate ei tule kaupasta – utställningen kan ses 23.1–30.5 tisdagar, onsdagar och torsdagar kl 12-16 vid Valonia (Gamla stortorget 7)

Sofia Böling, Charlotta Eskola, Johanna Pyhtilä och Erica Voutilainen
Luostarivuoren koulu

Den här texten är skriven av språkbadselever i projektet Yle Nyhetsskolan. Läs mera om projektet på Svenska.yle.fi/nyhetsskolan.

Läs också

Nyhetsskolan

 • Nyhetsskolan: Färdigbyggd eller självbyggd PC

  Lönar det sig att bygga sin egen PC?

  Vi jämför för- och nackdelar med att köpa en färdigbyggd dator och att köpa komponenterna till en dator och bygga PC:n själv. Vi berättar också hur man bygger en PC för 1000€ och vi visar en färdigbyggd PC för samma pris och ser varför de kostar mer än självbyggda datorer.

 • Fyra lektionstips

  Här hittar du tips på fyra olika lektioner á 45 minuter.

  Här finns förslag på fyra olika lektioner som man kan hålla för en klass som vill lära sig mer om hur man gör nyheter.

 • Varning: Lita inte på de här så kallade nyhetssajterna

  Falska nyheter sprids lätt, vi listar falska "mediehus".

  Osanna nyheter har på senare år blivit en stor business och ett sätt att forma politisk opinion. Ändå är det få som med avsikt går på in på sajter för så kallad alternativ media eller lögnmedia. Men det går bra för sajterna tack vare att Facebook möjliggör spridningen av innehållet – det är få som läser mer än rubriken innan de delar artikeln. Här listar vi några sajter som inte är tillförlitliga nyhetskällor.

 • Undersökning visar att falska nyheter påverkar oss regelbundet

  Desinformation att vänta också i presidentvalet.

  En majoritet av finländarna tror att falska nyheter som sprids på nätet påverkar vår uppfattning om aktuella frågor. 67 procent av de som svarade i Medieförbundets undersökning tror att falska nyheter påverkar finländarna mycket eller ganska mycket.

 • Det här är Yle Nyhetsskolan

  Svenska Yle mediefostrar ungdomar - kom med!

  Yle Nyhetsskolan är ett projekt i mediefostran. Idén är att låta unga göra egna nyheter som publiceras på Nyhetsskolans webbsida. Läs mer om projektet här och hur ni kan vara med!

 • Kom med i Yle Nyhetsskolan

  Nu kan man anmäla sig till våren 2017!

  Vill ni göra egna nyheter och nå ut till en stor publik? Gå då med i Svenska Yles projekt i mediefostran, Yle Nyhetsskolan. Där får man chansen att bli ung nyhetsreporter och lära sig mer om till exempel källkritik, rubriksättning och intervjuteknik.

 • Nyhetsskolan: Dag 1

  Så här kan intro-träffen gå till.

  Glädje och journalistik blandas under den första Yle nyhetsskoldagen av flera under höstens lopp. Eleverna i klass 9E i Grundskolan Norsen får lära sig om allt från vad en nyhet är till vad det betyder att Yle är ett public servicebolag.

 • Yle Nyhetsskolan – hur går det till?

  Här är ett exempel på hur projektet går till i praktiken.

  Upplägget för Yle Nyhetsskolan är flexibelt och anpassas efter varje enskild skolas önskemål. Här presenteras ett exempel på hur projektet kan genomföras, så att man får en uppfattning om de praktiska arrangemangen.

 • Vad är en nyhet?

  Svenska Yles Daniel Olin introducerar er till nyhetsvärlden.

  Svenska Yles Freddi Wahlström berättar vad en nyhet är och ger tips om hur man kommer igång.

 • Skillnaden mellan nyhetstext och kolumn

  Nyheten ska vara objektiv, kolumnen är till för åsikter.

  Nyhetstexten är neutral medan kolumnen är allt annat än det. I en kolumn kan (och till och med bör) skribenten öppet ta ställning, det vill säga argumentera för en åsikt, säger redaktionschef Jonas Jungar.

 • Webbnyhetens hemlighet

  Kort, koncist och grafiskt tilltalande.

  Att skriva nyheter för webben innebär att kämpa om publikens uppmärksamhet. Svenska Yles journalist Johan Gullmets har knepen.

 • Lätt att fejka en nyhet

  Guldåldern för fejkade nyheter är nu.

  På webben är det lätt att publicera innehåll som ser ut som journalistik, men som inte är det. Guldåldern för fejkade nyheter är nu.

 • Hur man ska sprida sin nyhet på sociala medier

  Svenska Yles Gitte Laurell ger sina bästa tips.

  Om du skriver en nyhet vill du säkert att så många som möjligt läser den. Då kan du ta hjälp av de sociala medierna och de tips som Svenska Yles some-expert Gitte Laurell här delar med sig.

 • Vilket format ska nyheten ha?

  Följ de här råden och nyheten kommer att se proffsig ut!

  Eftersom Yle Nyhetsskolans material publiceras på Svenska Yle finns det vissa önskemål på till exempel bildernas storlek och texternas längd. Genom att följa de här garanterar vi att era nyheter passar in på våra webbsidor och dessutom ser professionella ut.

 • Nyheter på 30 sekunder

  Tips på hur du filmar ett videoklipp med din telefon.

  Vi på Svenska Yle förmedlar ofta våra nyheter med hjälp av korta videoklipp. Du som reporter på Yle Nyhetsskolan kan också testa på det här! Det enda du behöver är din smarttelefon.

 • De fem journalistiska frågorna

  Vad? När? Var? Vem? och Varför?

  Svenska Yles nyhestuppläsare Ida Henriksson berättar om de fem journalistiska frågorna: Vad? När? Var? Vem? och Varför?

 • Nyhetsbildens ABC

  Med några enkla knep blir din nyhetsbild riktigt bra!

  Skärpa, ljus och kameravinklar - läs mer om hur du tar en bra nyhetsbild.

 • En bra webbrubrik är inte mystisk eller för finurlig

  "Handlar det om potatis ska ordet potatis finnas med."

  En rubrik på webben måste stå för sig själv eftersom man ofta ser den utanför sitt sammanhang, t.ex. på Facebook eller Twitter. Vi sysslar inte heller med klickjournalistik, säger Johanna-Törn Mangs på Svenska Yle. Rubriken får inte lura läsaren.

 • Intervjun tar fram historierna

  Utrikesredaktör Jessica Stolzmann ger goda råd.

  I det här klippet delar utrikesredaktör Jessica Stolzmann med sig av sina bästa tips på hur man gör en bra intervju.

 • "Kontrollera dina källor noggrant"

  Det här är A och O i nyhetsarbetet.

  - Vi hör om nyheter från många olika håll. Sen gäller det att sålla fram det viktigaste och dubbelkolla att det man har hört är sant, säger nyhetschefen Sebastian Dahlström.

 • Journalistens spelregler

  Här diskuteras objektivitet och trovärdighet.

  Att göra nyheter är roligt och intressant, men det finns vissa spelregler och etiska principer som man måste beakta.

 • Sommarjobbare - känn dina rättigheter och skyldigheter

  Bra saker för en sommarjobbare att veta!

  Hur gammal måste man vara för att få sommarjobba? Gäller samma regler för sommarjobbare som för andra anställda? Och vad kan man riktigt sommarjobba med? Det är viktigt att unga arbetstagare vet vad sommarjobb går ut på.

 • Nyhetskollen – skräddarsy ditt nyhetsflöde

  Som Uutisvahti men med innehåll från Yle Nyheter och Sport.

  Nyhetskollen är en app som ger dig de senaste nyheterna om ämnen som intresserar dig. Jag tycker det är bättre att få utvalda nyheter direkt i mobilen än att förlita sig på det andra delar, till exempel på Facebook, säger Sara Torvalds som länge har utnyttjat den finskspråkiga motsvarigheten Uutisvahti.

Nyligen publicerat - Nyhetsskolan