Hoppa till huvudinnehåll

Kören dyker upp mitt i allt

I Raseborg verkar en sångargrupp som kallar sig MIA-kören. Gruppen besöker sjukhus, bäddavdelningar och andra vårdinrättningar för att sjunga och umgås en stund med patienterna.
Namnet MIA är en förkortning av ''Mitt I Allt''. Kören står för sitt namn: Den dyker upp mitt i allt för att uppträda.

Sjukskötare Maria Mattsson. Bild: Yle/Christopher Marins maria mattsson

I förra veckan åkte MIA till stadens bäddavdelningar på Mjölbolsta sjukhus.

De äldre sjunger med

I en och en halv timme gick kören från rum till rum och sjöng för de patienter som ville höra. De kunde också önska sig sånger antingen på svenska eller på finska.

Patienterna verkade tycka om besöket. De sjöng med, applåderade och levde med i sångerna.

Helena Winberg njöt av sången. Bild: Yle/Christopher Marins sångkören mitt i allt

Guldkanten

Sjukskötare Maria Mattsson berättade också att hon hade hört patienter säga att de tyckte om kören. Hon kallade besöket för en guldkant i tillvaron på bäddavdelningen.

Helena Winberg sade att hon kände sig så varm inombords över att människor kommer för att sjunga.

Marianne Jonasson besökte sin pappa och hon tyckte att det var fint att någon offrar av sin tid för att underhålla patienterna

Marianne Jonasson lyssnar tillsammans med sin far Rolf Bäckroos. Bild: Yle/Christoffer Marins sångprojekt,Raseborg

Win-win

MIA-kören ingår som en kurs i medborgarinstitutet Raseborgs program. Jonathan Lutz fungerar som lärare och sångledare. Han har med sig sångarna Anki Lindholm, Halle Malmberg, Rosalie Finell, Irina Andersson och Heidi Schaterin.

Alla är överens om att besöken hos patienter på bäddavdelningar, på sjukhusets kirurgiska avdelning eller på Ekåsen ger dem själva mycket. Det handlar både om glada stunder och om tragiska möten med patienter.

Sånggruppen består av erfarna körsångare. De kan sjunga en egen stämma. Det är en sak som Jonathan Lutz uppskattar. Det behövs i en sådan här ensemble, säger han. Det andra han poängterar ar, att alla i gruppen är lyhörda och uppträder på det sätt som är rätt i alla situationer på de ställen där de sjunger för patienter.