Hoppa till huvudinnehåll

På fredag övergår ÖT och Vbl till tabloid

En man sitter vid ett skrivbord och läser Österbottens tidning.
Henrik Othman med nya tabloiden. En man sitter vid ett skrivbord och läser Österbottens tidning. Bild: YLE/Patrik Enlund tidningar,chefredaktörer,Österbottens Tidning,tabloidformat,biträdande chefredaktör

På fredag morgon övergår Österbottens Tidning och Vasabladet till tabloidformat. Det blir snärtigt och bra och vi kommer att göra Finlands bästa tabloid, säger ÖT:s biträdande chefredaktör Henrik Othman.

Det dröjde länge, alltför länge, säger Othman som flera år tillbaka förespråkade det nya mindre formatet. Men det tog sin tid att få annonsörerna med sig.

- Annonsörerna har varit vana vid att betala för areal men nu säljer vi moduler i tidningen. En helsida är en helsida och fångar uppmärksamhet oavsett tidningens storlek, säger Othman.

Och när annonsörerna var med på noterna gick det lättare. Läsarna har redan länge frågat efter tabloidformat. På fredag skriver Othman en ledare om tidningsbranschen och det handlar inte bara om tabloid utan om ett finlandssvenskt tidningssamarbete. Det förespråkas ju av KSF Medias nya ansvariga redaktör Barbro Teir.

- Jag tror inte vi klarar oss utan samarbete, säger Othman.

På redaktionsnivå verkar man mera skeptisk. Österbottens Tidning har minskat antalet anställda kraftigt och förtroendeman Lotta Lappinen misstänker tidningssamarbetet används för att ytterligare få ner antalet anställda.

- Tidningsamarbetet oroar mig jättemycket.

Det kan gå som i Sverige där bemanningsföretag bjuder ut journalister och den fasta personalen minskar. Anställningstrygghet och lönevillkor blir helt annorlunda, menar Lappinen.

På fredag är det öppet hus på ÖT.

- Då får vi våra fiskar varma eller dunkar i ryggen, kanske både och, säger Henrik Othman.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten