Hoppa till huvudinnehåll

Rätten: Billnäsgrannen spärrade av vägen med avsikt

Sandväg, grushögar, stenar
Rätten trodde inte på markägarens förklaringar. Sandväg, grushögar, stenar Bild: Yle / Pia Santonen poropudas

En besvärlig markägare i Billnäs i Raseborg har dömts till fängelse för egenhandsrätt i en långvarig grannfejd som gäller en väg.

Markägaren hade vid flera tillfällen spärrat av vägen som gick genom markägarens egen tomt men som grannen hade rätt att använda.

Vägen var försedd med så kallad servitut. Det betyder att en annan markägare, i det här fallet grannen, har rätt att använda den.

Den nu aktuella vägstumpen är viktig för grannen som har sitt företag på området och som behöver vägen för genomfart med större fordon.

Sandhögar i repris

Den dömda markägaren försvarade sig i rätten med att groparna samt stenarna och sandhögarna på servitutvägen inte var avsedda för att hindra grannarna utan de hade hämtats dit för olika arbeten på tomten som hon också hade tillstånd för.

När någon förde bort sand- och stenhögen som lämnats på vägen, beställde markägaren ett nytt lass. Det här upprepades fyra gånger.

Västra Nylands tingsrätt ansåg att markägaren grävde gropar och lät köra sand och stenar på vägen för att grannen inte skulle kunna använda den.

Förlorade en del av fastigheten efter köpet

I bakgrunden finns situationen när markägaren köpte fastigheten av Pojo Bruksindustri år 2008. Köpet gällde då ett 5 000 kvadratmeter stort område med flera byggnader. Men köpebrevet korrigerades ett år senare. Pojo Bruksindustri tog då tillbaka över 3 000 kvadratmeter av fastigheten.

Böter inte nog

Tingsrätten anser nu att markägarens brott är så allvarligt och avsiktligt att det inte räcker med bötesstraff. Domen blev 60 dagar villkorligt fängelse för sju fall av egenhandsrätt.

Markägaren ska också ersätta grannen över 11 000 euro för olika kostnader i samband med fallet, bland annat för återställande av vägen i användbart skick och för tid som gått åt till polisbesök och för fotografering av sand- och stenhögarna på vägen.

Markägaren har redan anmält sitt missnöje med domen så det är möjligt att behandlingen fortsätter i hovrätten.