Hoppa till huvudinnehåll

Tove Jansson läser Den farliga resan

Bokpärm till Den farliga resan
Bokpärm till Den farliga resan Bild: Förlaget M Tove Jansson,Den farliga resan

"I morse var Susanna på fasansfullt humör. Hon grälade på katten det är ju så man gör..." Bilderboken Den farliga resan (1977) blev Tove Janssons sista bok om mumintrollen

Den farliga resan är skriven på vers med vackra akvareller.

Huvudpersonen i Den farliga resan är flickan Susanna. En sommardag lägger hon ifrån sig sina glasögon och plötsligt förvandlas de.

När Susanna sätter på sig de nya hamnar hon mitt i ett äventyr där världen blir katastrofal, med vulkaner, omvända färger, djunglar och uttorkade havsbottnar (som påminner om dem i Kometen kommer).

Susanna träffar Tofslan och Vifslan, Sniff och Hemulen och hans lilla hund Ynk von Jämmerlund och de beger sig för att hitta Mumindalen.

Tove Jansson skriver fram de klassiska teman hon ofta använder: leda, skräck, katastrofer, äventyr och lycklig hemkomst.

Tove Jansson fick Topieliuspriset för Den farliga resan, men hon menar att den kanske inte blev så lyckad textmässigt. Och så är det alltid lättare att skriva om det skrämmande än om det trygga och harmoniska.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.