Hoppa till huvudinnehåll

Likgiltighet dödar

Åldring om vintern.
Helsingfors mission önskar att folk brydde sig mera om sina medmänniskor. Åldring om vintern. Bild: Yle/Juha-Pekka Inkinen åldersom

Varje dag rymmer personer som lider av minnessjukdomar. Människors likgiltighet ledde bland annat till alzheimerssjuka Eilas död. Nu vill Helsingfors mission väcka medmänniskorna i oss.


En kall februaridag år 2011 vandrade Eila ut från vårdhemmet hon bodde i. Hon led av alzheimers och hade hunnit gå långt innan personalen upptäckte att hon var borta. I en timme, halv fyra på dagen, vandrade hon med innekläder och tofflor på sig, utan att någon reagerade.

Utan jacka, mössa och vantar satte hon sig sedan vid ett träd där polisen sedan hittade henne efter flera timmar. Hon levde, men var nedkyld med en kroppstemperatur på sexton grader. Hon fördes i ilfart till sjukhuset. Hennes dotter Ulla-Maija Vähä hann ta farväl av modern strax före hon dog.

Man letar efter minnessjuka varje dag

Att någon med en minnessjukdom vandrar iväg för sig själv är vanligt. Det menar projektchef Liisa Melin på Helsingfors mission.

- Polisen i Helsingfors har berättat att de varje dag får larm om ungefär sex personer som vandrat iväg och tappat bort sig, förklarar Melin.

Hon är orolig över beslutsfattarnas önskan att allt fler äldre ska bo och vårdas i hemmen.

- I och med att vi lever längre händer det att människor med minnesjukdomar bara sticker iväg, säger Melin.

Likgiltigheten är ett problem

Liisa Melin är projektchef på Helsingfors mission. Bild: Yle/Helena von Alfthan liisa melin

Vad som gör situationen ännu värre är enligt Melin att folk inte bryr sig om människor de ser på gatan.

- Folk går inte fram och frågar hur det står till. Jag mötte själv en äldre dam i morgontofflor och minkpäls i december utanför Stockmann. Hon var jättetrött och hon led av dysfasi och kunde inte berätta vart hon var på väg. Jag hjälpte henne hem tillsammans med en taxichaufför och en polis, berättar Melin.

Lämna ingen ensam

Folks likgiltighet och Eilas historia fick Helsingfors mission att reagera. De startade kampanjen Lämna ingen ensam och på alla hjärtans dag kommer de att ha ett evenemang med bland annat information och ett framförande i Kampens köpcentrum.

Kampanjen baserar sig på Eilas historia och för att påvisa folks likgiltighet iscensattes Eilas situation en gång till i Helsingfors centrum, med hjälp av en skådespelare och dolda kameror.

I filmsnutten reagerar ingen på att en äldre dam går iklädd nattlinne och tofflor mitt på stadens gator i minus åtta grader.

- När jag såg filmen började jag gråta. Det är ofattbart att ingen frågar kvinnan hur hon mår. Folk som går alldeles bredvid henne bara ignorerar henne, suckar Ulla-Maija Vähä.

Vad säger det om vårt samhälle Liisa Melin?

- Jag såg trettio minuter av filmens råmaterial och som mest är det någon som lite tittar på henne. Det är grymt. Det är inte bara äldre som behöver hjälp. Det finns också barn som mår dåligt och som behöver hjälp.

När ska man ingripa?

- När man ser att någon ser förvirrad ut, utan några saker med sig och klädd i lite kläder. Då ska man följa med personen, gå fram och fråga hur personen mår. Och efter det kontakta polisen om det är nödvändigt, förklarar Melin.

Filmen berör

Filmen har delats flitigt på sociala medier och Ulla-Maija Vähä är glad att den gjordes.

- Jag tror den lämnar få oberörd, säger hon och hoppas att folk ska ta budskapet på allvar.

- Folk är antagligen själviska. Men då kan man tänka på sig själv och fundera hur man vill bli bemött om man en dag vandrar runt ensam i ett nattlinne i minus tjugo grader, fortsätter Vähä.


Mera information om kampanjen Lämna ingen ensam finns här.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen