Hoppa till huvudinnehåll

Motion: Borgå borde motverka grå ekonomi

Arbetare på byggnadsställning
Arbetare på byggnadsställning Bild: Yle/Mika Kanerva grå ekonomi

Borgå stads medel får inte styras till den gråa ekonomins verkningsområde.

Det konstaterar fullmäktigeledamot Markus Hammarström (SDP) i en fullmäktigemotion, som undertecknats av närmare 40 ledamöter. Borgå stad använde ifjol nästan 132 miljoner euro på köptjänster och 11,5 miljoner euro på investeringar, skriver Hammarström. Därför är det viktigt att staden reder ut verkningarna av den grå ekonomin i sin verksamhet.

Markus Hammarström arbetar dagstid med att reda ut ekonomiska brott för Östra Nylands polisinrättning. Han säger att han genom sitt arbete också fick idén att granska den gråa ekonomin inom kommunen.

– Jag tänker inte att kommunen är en del av den gråa ekonomin, men kanske genom de offentliga upphandlingarna som kommunen använder pengar på varje år.

Grå ekonomi framkommer främst i bygg-, städ- och transportbranschen enligt Hammarström. Han vill nu att staden reder ut hur mycket grå ekonomi som finns i stadens verksamhet.

– Jag hoppas förstås jag har fel och att det inte hittas något svartjobb alls i utredningen. Hittas någonting ändå så hoppas jag att vi bekämpar och avskaffar den.

I framtiden vill Hammarström att man utarbetar ett program för att märka grå ekonomi i fortsättningen. Preventionen kan ske bland annat genom att upptäcka anbudsgivarnas försummanden av lagstadgade skyldigheter eller risker med underleverantörer.

Läs också