Hoppa till huvudinnehåll

Dr. Alban debuterar i Melodifestivalen

Dr. Alban och Jessica Folcker
Dr. Alban gör debut i Melodifestivalen. Jessica Folcker har varit med tidigare, med dålig framgång. Dr. Alban och Jessica Folcker Bild: MAGNUS LIAM KARLSSON / SVT melodifestivalen 2014

Nu är det dags för den tredje delfinalen av Mello. Vi börjar vara lite kaxiga eftersom vi har lyckats tippa nästan alla vinnare rätt hittills. Hur går det denna gång? Och kommer vår vän Dr. Alban att klara sig?

Deltävlingen i Göteborg känns spretig och det är mycket svårare att förutspå slutresultatet än vad det var under de två tidigare deltävlingarna. Nu är vi ändå taggade och lite höga på vår egen Melodifestival-kunskap och tänker tippa rätt vinnare igen. Vi har tittat på de klipp som SVT satt ut på webben, gå in här för att se bidragen.

Outtrigger - Echo

Outtrigger
Outtrigger Bild: MAGNUS LIAM KARLSSON / SVT outtrigger

Metallbandet gjorde en egen version av Robin Stjernbergs vinnarlåt You och det blev en tittarsuccé på Youtube. Klippet fick 250 000 visningar på en vecka. Bandet fick skivkontrakt och deltar nu själva i Melodifestivalen. Outtriggers låt Echo har delvis samma låtskrivare som You. Echo är verkligen inte någon traditionell Mello-låt och det ska bli intressant att se hur den klarar sig. Showen med burar på scen är fin men är Sverige redo för detta? Vi hoppas ändå att låten tar sig vidare.

EKO - Red

Eko
Eko Bild: MAGNUS LIAM KARLSSON / SVT melodifestivalen 2014

I höstas tog EKO hem segern i Svensktoppen nästa. Två i bandet har musikalbakgrund, de har bl.a. varit med i We Will Rock You i Stockholm. Den tredje bandmedlemmen har vistats i USA och jobbat som låtskrivare och producent. Låten Red är en tung elektronisk låt med 1980-talsinfluenser och bandet påpekar att den är ny och fräsh i detta sammanhang. Vi tycker att låten är jämntjock tråkig och kommer inte att klara sig i denna deltävling. Syntar tycker vi däremot om.

Oscar Zia - Yes We Can

Oscar Zia
Oscar Zia Bild: MAGNUS LIAM KARLSSON / SVT oscar zia

Denna sjuttonåring har hunnit med mycket. Han var med i X-Factor år 2012 och placerade sig på åttonde plats. Förra året var han sidekick på Melodifestivalscenen till Behrang Miris bidrag Jalla dansa sawa. Oscar tävlade också i Let's Dance och placerade sig på andra plats. Nu tävlar Oscar i Mello med en poppig, rolig och glad låt. Oscar vill leverera ett tekniskt avancerat framträdande. Det känns lite som att han är en dålig kopia av Eric Saade. Vi har sett det här förut. Väldigt många gånger.

Shirley Clamp - Burning Alive

Shirley Clamp
Shirley Clamp Bild: MAGNUS LIAM KARLSSON / SVT melodifestivalen 2014

Veteranen Shirley Clamp är tillbaka. Första gången hon stod på Mello-scenen var år 2002, då körade hon till Hanna och Linas bidrag Big Time Party. Efter det har hon varit med flera gånger i olika uppsättningar. Just nu är hon också aktuell som jurymedlem i Talang. Traditionellt Mellobidrag med schlager, vindmaskin, höjning mot slutet och konfetti. Faktum är att det finns så många intressantare bidrag i denna deltävling att vi tror att Shirley inte kommer att klara sig.

State of Drama - All We Are

Bild: SVT / Carl-Johan Söder state of drama

State of Drama tar revansch. Förra året tog de sig till final genom att vinna Melodifestivalens webbpris för Årets band. Med sin låt All We Are vill de lyfta fram ungdomarna. Låten är intressant och står ut ur mängden och är definitivt en av våra favoriter. Vi undrar bara att ifall State Of Drama skulle vinna Melodifestivalen, skulle de tävla om samma röster med Softengine i ESC?

CajsaStina Åkerström - En enkel sång

CajsaStina Åkerström
CajsaStina Åkerström Bild: MAGNUS LIAM KARLSSON / SVT melodifestivalen 2014

CajsaStina gör debut i Melodifestivalen i år. Hon är en väletablerad artist vars musikkarriär tog fart på 1990-talet med hitten Fråga stjärnorna. Hon har gett ut 12 album och har tidigare tackat nej till Melodifestivaldeltagande. Nu kände hon ändå att det ryms med flera musikstilar och ville delta med en egenskriven låt. Det är verkligen ett avskalat bidrag och själva showen är väldigt lik Ellen Benediktsons som gick till final från första deltävlingen. Men nej, det känns för platt.

Ace Wilder - Busy Doin' Nothin'

Ace Wilder
Ace Wilder Bild: MAGNUS LIAM KARLSSON / SVT ace wilder

Även Ace Wilder är debutant i Melodifestivalen. Hon har gjort succé som låtskrivare i Tyskland där hon levererat tre stycken topp 10-hits. Denna coola tjej med rötter i Florida är verkligen bra på scen och uppträdandet känns fräscht. Låten är också bra och har flera dimensioner. Vi får lite Icona Pop-vibbar av Busy Doin' Nothin', vilket är en bra sak. Vi tror att Ace Wilder kommer att klara sig bra.

Dr. Alban & Jessica Folcker - Around the World

Dr. Alban och Jessica Folcker
Dr. Alban och Jessica Folcker Bild: MAGNUS LIAM KARLSSON / SVT melodifestivalen 2014

Här har vi en intressant duo. Dr. Alban debuterar i Mello men Jessica Folcker har varit med två gånger tidigare, med dålig framgång. De har känt varandra länge och Jessica har till och med jobbat i Dr. Albans klädbutik i slutet på 1980-talet. En gemensam vän har skrivit låten Around The World just med tanke på dessa två. Dr. Alban och Jessica kommer att bjuda på show, nostalgi och glädjeexplosion. Och visst är det en färggrann show men låten är lite enformig. Vi tror ändå att doktorn kommer att ta duon vidare.

Vi tror och hoppas på följande reultat:

State Of Drama och Ace Wilder går direkt till final. Outtrigger och Dr. Alban & Jessica Folcker går till Andra Chansen.

Se sändningen på SVT Play på lördag 15.2 kl. 21:00 eller i repris på Yle Fem på söndagen den 13.2 kl.13.00. På grund av OS sänds inte den tredje deltävlingen på SVT World på lördagen.
Följ också med #melfest2014 på Twitter.

Kolla också våra tidigare analyser:
Deltävling 1
Deltävling 2