Hoppa till huvudinnehåll

AFP: Gruvarbetare räddades i Sydafrika

Det sydafrikanska räddningsverket har lagt ut bilder på Twitter Bild: R24EMS benoni

Räddningsmanskap rapporteras ha fått upp alla de gruvarbetare som sedan lördagen har suttit instängda i guldgruvan Benoni nära Johannesburg i Sydafrika, uppger nyhetsbyrån AFP.

Räddningsoperationen blev möjlig när man lyckades få bort ett stort stenblock som täckte gruvans mynning. Gruvarbetarna blev instängda efter att stenblock hade rasat ner i schaktet. Uppgifterna om hur många som suttit fast i gruvan är oklara - enligt vissa uppgifter handlade det om över 200 människor.

Enligt det kinesiska gruvbolaget Gold One, som äger rättigheterna till gruvan, inträffade olyckan då arbetarna höll på att gräva en tunnel till en ventilationsgång, och tunneln rasade ihop bakom dem. Gruvbolagets representant säger att raset kan bero på den senaste tidens ösregn. Gold One-bolaget har ingen egen verksamhet i gruvan för närvarande.

Gruvarbetarna arbetade i gruvan utan tillstånd. Det är vanligt med illegala utgrävningar i övergivna gruvor i Sydafrika, och gruvarbetarna verkar ofta under farliga förhållanden där risken för olyckor är stor.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes