Hoppa till huvudinnehåll

Bublé inför konserten i Finland

Michael Bublé
Michael Bublé fokus på michael bublé

För tio år sedan visste inte många vem Michael Bublé var men idag är han en av de stora stjärnorna i världen, som tar emot musikpriser och säljer skivor i mängder. Han har hela sitt liv haft en förkärlek för gamla jazzstandars och evergreens och har lyckats få dagens unga att lyssna till musik som deras föräldrar och mor/farföräldrar har dansat till.Bublé är redan uppe i en skivförsäljning på 40 miljoner och det hela har gått väldigt fort. Det avgörande var att han träffade megaproducenten David Foster år 2002. Före det hade Michael försökt på egen hand, bland annat med två skivor som han gav ut på eget skivförlag. De två skivorna kom ut i väldigt små upplagor och sålde skralt, men idag har dessa skivor blivit eftertraktade rariteter bland hans fans.

2000-talets crooner

Det intressanta med Michael Bublés musikrepertoar är att den, förutom en handfull nyskrivna hittar, till största delen består av gamla jazziga evergreens som redan Dean Martin, Frank Sinatra, Elvis, Ray Charles m.fl. sjöng in på skivor och uppträde med för tiotals år sedan. Artisterna kallades för crooners.

Croon är en benämning på en sångstil som kom på 1920-talet i samband med att den elektriska mikrofonen uppfanns och gjorde det möjligt för sångarna att sjunga mjukt och svagt.

En massa artister har genom åren apat dessa crooners, men plötsligt kommer en Bublé som tar popvärlden med storm just med denna sångstil. Varför och hur kan väl ingen riktig förklara.

Michael Bublé
Michael Bublé Michael Bublé fokus på michael bublé

Morfar fixade nattklubbens rörproblem, Michael sjöng

Ett liv som hockeyspelare eller sångartist, det har Michael drömt om sedan riktigt liten. Han växte upp i Burnaby i västra Kanada och spelade aktivt hockey och satt i publiken och hejade på de flesta av Vancouver Canucks' matcher tillsammans med sin pappa. Samtidigt hade han sin italienskfödda morfar Demetrio Santagà, som utöver sitt rörmokaryrke var oerhört intresserad av musik. Hans stora skivsamling satt morfar och Michael och lyssnade på mycket tillsammans.

Morfar var så ivrig över att hans dotterson skulle få bli artist så han ”köpte” scentid på nattklubbarna för Michael och lovade som betalning fixa nattklubbarnas alla rörproblem i skick. Det var också morfar som finansierade Michaels sånglektioner.

Foster gjorde Bublé till stjärna

I tonåren blev det segrar i några talangtävlingar, Michael medverkade i tv-shower i bakgrundskören och som inhoppare då någon artist hade fått förhinder, och han hade en del uppträdanden på fester och bröllop. På ett bröllop råkade producenten David Foster vara bland gästerna och de blev presenterade för varandra.

David Foster är en musiker, producent och låtskrivare som har jobbat ihop med de största artisterna i Nordamerika börjande från Earth, wind & fire, Michael Jackson och Chicago till Josh Groban och Andrea Bocelli. Fosters varumärke är pompösa arrangemang och ett öga/öra för att upptäcka begåvningar.

Bublé och Foster inledde småningom ett samarbete, och deras första gemensamma skiva kom ut våren 2003. Sedan dess har det blivit sammanlagt sex studioalbum.

25 olika musikpris har Michael Bublé premierats med, varav fyra är Grammy Awards.

Fredagen den 21.2.2014 samlar han sina finska fans till Helsingforsarenan och i Radio Vega kan ni på onsdag kväll njuta av hans musik från hans tidiga karriär fram till idag.

Fokus på Michael Bublé i Radio Vega onsdagen den 19.2 kl 21.05

Michael Bublés webbplats