Hoppa till huvudinnehåll

Han vill leva i samklang med naturen

Här planerar Martin Grünwald sitt hus
Marin Grünwald vill leva i samklang med naturen. Här planerar Martin Grünwald sitt hus Bild: Yle / Helena Rosenblad grünwald martin

Ett ekologiskt boende som är självförsörjande på energi. Det planerar Hangöbon Martin Grünwald i Lappvik. Han vill nu visa att det går att leva i samklang med naturen.


Martin Grünwald har smitt sin egen talisman
En talisman som Grünwald själv har lagat. Martin Grünwald har smitt sin egen talisman Bild: Yle / Helena Rosenblad talisman


Grünwald kom till en vändpunkt i sitt liv och vill nu satsa på att leva nära naturen. Han kommer ursprungligen från Tyskland, men har bott tio år i Hangö. Det är i skogen nära retreatgården Snoan som Martin Grünwald planerar sitt projekt som ska heta The Four Elements.

- Meningen är att se vad det finns för resurser på plats och ställe, vad naturen bjuder på och utnyttja det som finns så långt som möjligt. Här finns träd så jag kan ta virke härifrån utan att rubba naturen för mycket. Här finns vind som blåser som energikälla, här finns sol som jag kan använda.

Grünwald ska bygga sig en liten självförsörjande bostad till att börja med. Han planerar att lämna in byggloven i sommar.

Teknikverkstad

Martin Grünwald i Lappvik
Martin Grünwald blickar ut över området i Lappvik. Martin Grünwald i Lappvik Bild: Yle / Helena Rosenblad grünwald martin

Men han har också andra planer på att utomstående ska få komma dit och bekanta sig med hur naturresurser som vind eller sol kan utnyttjas för att få energi. Han vill helt enkelt testa vad som är tekniskt möjligt.

- Tanken är att bygga någon slags verkstad där det ska finnas maskiner och material. Många människor har jättebra idéer över hur naturresurser ska utnyttjas till energi. I verkstaden ska de kunna pröva på det och bygga modeller för att se hur det fungerar.

"Låter bra"

Kari Nöjd som är vice ordförande för byaföreningen i Lappvik bekantar sig för första gången med Grünwalds planer och tycker de låter bra.

- Jag är positivt överraskad att det kommer en människa utifrån och funderar på nytänkande. Jag ser bara positivt i att det händer någonting som det inte har gjort på två år i Lappvik.

Kontakt med staden

Martin Grünwald säger att också Hangö stad har välkomnat hans planer. Han har kontaktat både miljöbyrån, tekniska verket och stadskansliet.

- De är alla mycket positivt inställda. Det förvånar mig eftersom det på sistone har blivit litet besvärligt att få bygga vindmöllor. Men det är en ny modell som är tyst och osynlig så kanske det är därför.

Förflutet i FN-steel

Martin Grünwald är smed och jobbade bland annat för FN-steel i Lappvik.

- Jag hade en klassisk smedja i Hangö. För ett par år sedan fick jag möjlighet att via ABB samarbeta med FN-steel. Jag fick göra järnspett som de använde sig av. Det höll firman i rullning.

Efter FN-steels konkurs försökte Grünwald fortsätta i ett års tid med sin firma, men det gick inte. Han har tankar på att på något sätt kunna ta up sitt arbete som smed när han bosätter sig i Lappvik.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland