Hoppa till huvudinnehåll

Många nyutexaminerade poliser arbetslösa

Polis i uniform
Polis i uniform Bild: Yle/Fia Doepel Ekenäs,polisen,Raseborg

Arbetslösheten bland poliser har ökat och många nyutexaminerade poliser är arbetslösa. Tio av de femton poliser som utexaminerades vid Polisyrkeshögskolans svenskspråkiga utbildning i januari inte fått jobb inom branschen.

Jonathan Kajander utexaminerades från Polisyrkeshögskolan i januari. Han brinner för att få jobba som polis, men han har inte lyckats hitta jobb:

- För tillfället är jag arbetslös arbetssökande. Jag har inte fått någon tjänst vid polisinrättningen.

Kajander är frustrerad, men han litar på att finna jobb inom sin egen bransch i framtiden:

- Visst känns det för tillfället lite frustrerande, men just kan jag inte göra annat än vara i kontakt med polisinrättningen aktivt och vänta på att det ska finnas arbete att erbjuda.

- Finns det hopp om att få jobb?

- Visst finns det hopp. Men jag har inte fått veta något om när det kunde bli en tjänst ledig. Jag kan få vänta en vecka, ett halvt år eller längre, säger Kajander.

Omfattande och dyr utbildning

Kommissarie Kjell Nylund ansvarar för den svenskspråkiga utbildningen vid
Polisyrkeshögskolan. Femton adepter utexaminerades i januari. Av dem är 10 arbetslösa, eller jobbar utanför sin egen bransch.:

Nylund är missnöjd:

- Utbildningen är omfattande och dyr. Det är ingen lönsam strategi att utbilda folk för dyra pengar för jobb som inte finns, säger Nylund.

Det finns 180 arbetslösa poliser i Finland.

Vid Polisstyrelsen säger man att situationen är allvarlig, men att det är frågan om en kortvarig svacka.

Polisstyrelsens ledning förväntar sig att en stor del av de arbetslösa poliserna i år kan få arbete med hjälp av sysselsättningsmedel och inom ett par år genom att det tillsätts tjänster som blir lediga när äldre poliser går i pension.

Man planerar för framtiden

Enligt polisstyrelsen utbildas poliser för att säkra att lediga tjänster kan tillsättas i framtiden.

- Polisstyrelsen har sagt samma sak tidigare. Verkligheten ser ändå annorlunda ut. Sparkrav gör att tjänster inte alltid blir tillsatta, säger Kjell Nylund.

Tvåspråkiga poliser placerar oftast väl på arbetsmarknaden och Kjell Nylund tror på en ljus framtid för sina adepter:

- Under våren kommer nog flera av de tio som är arbetslösa att få jobb. Alla som utexaminerades i fjol har jobb. Jag har god framtidstro för mina svenskspråkiga adepter, säger Nylund.