Hoppa till huvudinnehåll

Snöfattigt sportlov kräver mer av föräldrar

Dörrarna öppnas flitigt på många museer, akvarier och aktivitetscenter i södra Finland just nu då sportlovet går av stapeln i ytterst snöfattigt väder. Vi stötte på familjen Björklund från Ingå utanför akvariet Sealife i Helsingfors.

August Björklund har sett både bläckfiskar, hajar och sjöhästar. De sistnämnda gillar han mest - de ser så roliga ut.

Bläckfisken i centrum 2014 i Sealife
Bläckfisken är nyfiken men ljusskygg Bläckfisken i centrum 2014 i Sealife Bild: Yle sealife

Storebror Evert Björklund gillade drakfiskarna mest.

- De är vitoranga med mycket taggar och de är ganska stora, berättar han.

Evert säger också att det har varit lite svårt för föräldrarna att hitta på sportlovsprogram. Skida ska vi nog, säger han. Kul är det däremot att få gå på restaurang.

Planering är a och o

Föräldrarna Catarina och Mats Björklund medger att det har krävt lite extra av dem att lägga upp planerna för sportlovet i år.

- I och med att skrinning och pulkaåkningen är uteslutet just nu så krävs det mera av oss föräldrar. Det här är nåt barnen har kunnat utöva på egen hand, säger de.

Båda rekommenderar akvariet, som fungerar bra också för vuxna. Det enda de saknade var ett bra matställe på Sealife, nu tvingas de söka upp ett sådant på stan i stället.

Familjen besöker också Påminnebacken i Pojo under sportlovet. De flesta slalombackar håller faktiskt öppet och det finns gott om snö där, intygar Björklunds.

Tusentals drar till Heureka

Fascinerande experiment i Heureka.
Barnen fascineras av de visuella experimenten. Fascinerande experiment i Heureka. Bild: Yle vetenskap för barn

Vetenskapscentret Heureka i Vanda hoppas på rekordantal besökare under sportlovet. I måndags valde 2 000 människor att besöka Heureka, så vetenskapscentret lockar folk fortfarande.

Laboratorium för barn

Barnen får prova på hur täthet mäts i vatten i "Barnens laboratorium" - iklädda vita rockar. Trängseln och ivern runt borden är stor. Rymdtemat fortsätter med planeten mars i centrum. Också psykisk hälsa uppmärksammas med fyndiga experiment.

Barn på Heureka.
Barn får prova på allt på Heureka. Barn på Heureka. Bild: Yle heureka

De kemiska experimenten med vit rök och explosioner drar till sig barn som både får komma nära och känna på röken själva.

- De olika happeningar vi ordnar överraskar besökarna, säger Jessica Salo som verkar som inspiratör på Heureka. Här finns massor att utforska, både för yngre och äldre barn - och vuxna kan nog lära sig ett och annat också, skrattar hon.

Nyligen publicerat - Vetenskap