Hoppa till huvudinnehåll

Försvarsminister Carl Haglund: "Tvångsfusioner vore en nödåtgärd"

S:t Karins ingår i den stora kommunutredning som görs som bäst gällande Åbo och kranskommunerna. Bild: Grafik: Yle/Johan Lindström kommunutredning

Regeringen har föreslagit att staten ska få större möjlighet att driva igenom kommunfusioner, även om de kommunala beslutsfattarna motsätter sig. Precis det här kan hända här i vår region, då en tvångsfusion mellan S:t Karins och Åbo kan bli verklighet de närmaste åren.

SFP:s partiordförande och försvarsminister Carl Haglund vill dock helst slippa se tvångsfusioner.

- Det är jättetråkigt när man hamnar i situationer där staten behöver blanda sig i och fatta beslut, utan nog borde man kunna komma fram till någonting i regionen. Det här så kallade statliga tvånget handlar ju i första hand om att tvinga de här olika kommunerna att sitta ner och utreda tillsammans vad det skulle betyda om man skulle göra saker tillsammans, säger Carl Haglund i samband med en träff med företagare i S:t Karins och tillägger:

Försvarsminister och SFP:s partiordförande Carl Haglund besökte under måndagen Egentliga Finland, där han bland annat träffade företagare i S:t Karins. Bild: Yle/Peter Karlberg s:t karins

- Det är nog sedan en nödåtgärd att man skulle gå så långt som att staten skulle börja tvångssammanslå kommuner. Det är länge sedan det har skett i det här landet och jag hoppas att det inte går så i någon av de här berörda stadsregionerna som det den senaste tiden har diskuteras mycket kring.

Hur ser du på Åboregionens framtid?

- Åboregionen hör till de regionerna där det här motståndet i kranskommunerna till att fusioneras med Åbo har varit ganska kompakt, så jag tror att det här är en av regionerna där det inte kommer att ske något direkt.

Det lär med andra ord dröja innan något händer i fallet S:t Karins och en eventuell tvångsfusion med Åbo. Försvarsminister Carl Haglund vill först se en ordentlig utredning om vad som är bäst för regionen. Och när det väl finns en ordentlig utredning kommer staten sedan enligt Haglund att antingen aktivera sig eller inte aktivera sig i den här frågan.

S:t Karins stadsdirektör: "95 procent tycker vi borde vara självständiga"

Just S:t Karins har sedan länge motsatt sig tanken om en fusion med Åbo och frågar man stadsdirektören Harri Virta är det väldigt få S:t Karinsbor som vill se en sammanslagning med Åbo.

- 95 procent av invånarna här i S:t Karins tycker att vi borde vara självständiga och därför tycker jag att även vi beslutsfattare måste tänka så.

Men ni kanske ändå kan tvingas till en sammanslagning med Åbo?

- Just nu är lagen så att vi inte kan bli tvingade till att slå ihop oss med Åbo och jag tycker att det ska fortsätta att vara så, säger S:t Karins stadsdirektör Harri Virta.

Tidigare artiklar:
Planer på tvångsfusion irriterar S:t Karinsbor
S:t Karins frågar chans på Kimitoön och Pargas

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland