Hoppa till huvudinnehåll

Mitt nya land gav många insikter

Anton Isaksson Bild: Yle/Kati Enkvist anton isaksson

TV programmet Mitt nya land söker nya korrespondenter för säsong två. Anton Isaksson var med i den första säsongen och för honom gav medverkandet insikter om både Ryssland och honom själv. Han har alltid haft en passion för Ryssland och är uppvuxen i en familj där han talat ryska med sin mamma.

- Det gav mig en helt ny insikt i Ryssland eftersom jag lärde mig hela staden genast från början. Dessutom hade jag kontakt med lokala som berättade om vad Ryssland handlar om. Jag lärde mig om mig själv, hur jag organiserar saker och ting och planerar, säger Anton Isaksson.

I programmet Mitt nya land är det vanliga finlandssvenska unga som bor utomlands som fungerar som "korrespondenter" i sitt nya hemland. Meningen är att tittarna via korrespondenterna skall få se olika bitar av det nya hemlandet och också lära känna korrespondenten själv. Varje avsnitt är en halv timme långt och i varje avsnitt ser man inslag ur alla de länder som presenteras i programmet.

- Efter att jag valdes som korrespondent började planeringen av avsnitten. Två veckor efter att jag kom till Moskva började vi filma och då skulle minuttidtabellen vara klar och jag skulle ha mina fyra intervjuobjekt som skulle berätta om olika saker som kulturen och samhället. Det gick ut på att intervjua dem och få en insikt i den ryska kulturen och försöka filma så intressanta ställen som möjligt, säger Anton Isaksson.

Hårt men givande arbete

Anton Isaksson for till Moskva i fem månader för att studera ekonomi. Han berättar att det var ett rätt hårt arbete att hitta de olika intervjuobjekten och platserna man ville visa eftersom det gällde att hitta allt rätt snabbt efter att man anlänt till sitt nya hemland. Förutom att fungera som redaktör och korrespondent för de inslag som gjordes från Moskva bloggade Anton också flitigt.

- Jag skrev en blogg och så gjorde jag också en videoblogg som man fortfarande hittar på Yles sida om man söker på Mitt nya land. Det filmade jag med telefon och jag gjorde en resa från Vladivostok till Moskva och den resan filmade jag. Dessutom hörde det till att efter att jag kom hem från Ryssland att marknadsföra programmet i radio och i sociala medier, säger Anton Isaksson.

Nu är det dags att anmäla sig

Inför säsong två av programmet Mitt nya land söker man nu unga mellan 20-25 som är på väg utomlands under våren och sommaren eller redan bor utomlands. Programmen kommer att bandas in under sommaren och visas på Yle fem under våren 2015. Anton Isaksson rekommenderar varm att anmäla sig som korrespondent till programmet.

- Det kan jag absolut rekommendera. Om man någonsin har drömt om att få vara med i TV så är det här en bra erfarenhet. Man skall vara lite modig också för det kräver en del, säger Anton Isaksson.

Den som är intresserad av att ställa upp som korrespondent i säsong två av Mitt nya land skall kontakta Joakim Haldin på adressen info@haldin.net.

Läs också