Hoppa till huvudinnehåll

Nybyggda bostäder står tomma

Omakylä i Lojo, Harbonäsgatan 15
Tvåvåningsbostäderna i Haikari i Lojo väntar på köpare men de intresserade har svårt att få lån. Omakylä i Lojo, Harbonäsgatan 15 Bild: Yle/ Maria Wasström harbonäsgatan

I Lojo växer det upp ett nytt slags boende som grundar sig på bygemenskap men hälften av bostäderna står fortfarande tomma.

Markku Kotoaro
Markku Kotoaro trivs i sitt nya hem. Markku Kotoaro Bild: Yle/ Maria Wasström markku kotoaro
Idén är att bygga en modern trästad i stadsdelen Haikari vid Lojo sjö strax utanför Lojo centrum.

Nyckelorden följer tidens melodi och sägs grunda sig på etiskt, estetiskt och ekologiskt byggande.

Omakylä i Lojo, Harbonäsgatan 15
Omakylä i Lojo, Harbonäsgatan 15 Bild: Yle/ Maria Wasström byagemenskap

Frivillig gemenskap

I Omakylä-byn ska finnas bostäder både för singelhushåll och familjer i olika storlek och människor i alla åldrar som tillsammans utgör en bygemenskap.


Invånarna ska ha möjlighet att använda gemensamma utrymmen och gemensam gård med grillplats.

Flera etapper

På sikt är planen att bygga ett gemensamt aktivitetshus för alla som bor i bostadsbolaget. För tillfället finns 14 bostäder färdigbyggda men planen är att inom några år bygga ut området och ”byn” ytterligare.

- Byhuset kan också användas som förråd för alla oss som bor här, kanske ett samlingsrum och klubbutrymmen för barnen och till och med övernattningsmöjligheter, funderar Markku Kotoaro som tillsammans med sin familj flyttade in i Omakylä-byn i början av december.

Han trivs bra och tycker om idén att själv kunna påverka hur området växer och utvecklas.

Företaget bakom konceptet Omakylä heter GSP group, samma företag som visat intresse för att tillsammans med Marcus Grönholm bygga det nya strandområdet i Ingå småbåtshamn.

Svårt få banklån

Tytti Sirola
AffärsdirektörTytti Sirola på GSP Group. Tytti Sirola Bild: Yle/ Maria Wasström sirola

Projektet i Lojo är ett pilotprojekt men inom de närmaste tio åren hoppas affärsdirektör Tytti Sirola att företaget har grundat tio nya Omakylä-byar.

Bostäderna har ändå gått sämre åt än väntat. Trots att 14 nu står inflyttningsklara är alltså bara hälften sålda och enligt Tytti Sirola är orsaken att det blivit så svårt att få banklån.