Hoppa till huvudinnehåll

Polisen varnar för inbrott under sportlovsveckorna

Uppbruten dörr
Uppbruten dörr Bild: Tim Samoff/CC-by-nd-2.0 inbrottstjuv

I södra Finland är det just nu sportlov och då många familjer är bortresta utnyttjar inbrottstjuvarna chansen att tömma tomma hus och lägenheter. Ett knep som polisen uppger fungerar bra för att skydda sig mot inbrottstjuvar är att se till att hemmet ser bebott ut trots att familjen inte är hemma.

Under den följande och därpå följande veckan har resten av landet sportlov. Det är ändå främst från södra Finland där sportlovet pågår som bäst som många familjer söker sig till andra orter för att hitta snö och is under den lediga veckan så det är speciellt i de trakterna som inbrottsligor rör sig.

Polisen uppger att det just nu rör sig många inhemska inbrottsligor i landet. Dessutom har polisen i år gripit tre utländska grupper som gjort bostadsinbrott på löpande band. De misstänks för cirka 50 av de 351 bostadsinbrott eller försök till bostadsinbrott som rapporterats mellan den 1 januari och 16 februari.

Under samma period i fjol rapporterades 263 bostadsinbrott eller försök till bostadsinbrott. Det totala antalet bostadsinbrott eller inbrottsförsök under 2013 var strax under 2200.

Bostadsinbrott hänger ofta ihop med så kallad rörlig brottslighet där brotten begås i serier.

Låt inte hemmet se tomt ut

Centralkriminalpolisen uppmanar familjer som åker bort över sportlovet att se till att bostaden ser bebodd ut under tiden man är borta. Ett sätt är att be grannar eller andra bekanta hålla öga på hemmet, skotta snö och på andra sätt få det att se ut som om någon bor i hemmet. Viktigt är också att kontrollera att låsen fungerar samt att hemförsäkringen är i kraft.

All sådan verksamhet som kan hänga samman med bostadsinbrott eller försök till sådana ska anmälas till 112. Upptäcker man mystisk verksamhet lönar det sig att iaktta sådant som gärningsmännens utseende, deras fordon och hur de rör sig.

I regel rubriceras bostadsinbrott i Finland som grov stöld och kan leda till fängelsestraff.

Läs också