Hoppa till huvudinnehåll

Ragnarök är här!

Tor som möter Midgårdsormen och Oden som rider fram mot Fenrisulven. Målning av Johannes Gehrts.
Tor som möter Midgårdsormen och Oden som rider fram mot Fenrisulven. Målning av Johannes Gehrts. Tor som möter Midgårdsormen och Oden som rider fram mot Fenrisulven. Målning av Johannes Gehrts. Bild: Wikimedia Commons ragnarök

Gudarnas skymning! Vargatiden nalkas! Ragnarök, jordens undergång, inträffar lördagen den 22 februari enligt den fornnordiska mytologin. Det har forskarna räknat ut vid Jorvik Viking Centre i staden York i England.

Ragnarök är benämningen för de yttersta tiderna när både gudar och människor förintas. Det är ett av de mest avgörande elementen i myterna som berättades i Norden under förkristen tid och vikingatiden.

Hela världsträdet Yggdrasil skakar i sina grundvalar när himlen splittras och gudarna går in i den avgörande striden. Oden, den äldste och visaste av asagudarna, åskguden Tor och fruktbarhetsguden Frej, alla är de dödsdömda.

Heimdall eller Gyllentand har tänder av guld och en mirakulös hörsel och syn. Han är son till nio mödrar som representerar de nio världarna i den nordiska kosmologin.

Han föds på jorden för att sprida kunskap till människorna genom att blåsa i Gjallarhornet. Men nu blåser han i hornet för att varna asarna om Ragnarök när jättarna närmar sig. För de storväxta, glupska jättarna har samlats för att bekämpa asarna.

Översvämningar, jordbävningar

Midgårdsormen reser sig förebådande i havet så att vattenmassorna störtar mot land i stora vågor.

Det blir jättelika översvämningar och stora jordbävningar, himlarna är förorenade och klimathotet är en realitet.

Skeppet Nagelfar har byggts i underjorden av döda människors naglar och är nu klart för avfärd och för att användas i slaget mot asarna.

Som en Noaks ark blir Nagelfar räddningen när översvämningen ställer hela världen under vatten.

Snorres bok Eddan

Den isländske hövdingen och historikern Snorre Sturlasson skapade omkring 1220 sin Edda, en handbok i den nordiska hedendomens mytologi. Den vävde ihop alla delarna till ett slags etnisk religion där tron och kulten var beroende av naturen, vädret och årstiderna.

Liknande profetior finns i Bibeln i Johannes Uppenbarelse där Harmagedon, slagfältet, också är ett begrepp som härstammar från förkristna traditioner.

Nostradamus inte att förglömma, den störste auktoriteten på profetians område som på 1500-talet också kände till naturkatastroferna efter millennieskiftet år 2000.

Götterdämmerung

Antikosmopoliten Richard Wagner blev ändå inspirerad av den nordiska mytologin och skapade operan Ragnarök eller Götterdämmerung. Det är hans mest dramatiska, komplexa och psykologiska opera.

Ragnarök utgör sista delen av mastodontverket Nibelungens ring. Efter urpremiären i Bayreuth 1876 uppfördes den på Stockholmsoperan 1907 och Armas Järnefelt introducerade Ragnarök och Wagner vid Operan i Helsingfors efter att ha blivit dess förste kapellmästare efter återflytten från Stockholm år 1932.

Den nya norska filmen Gåten Ragnarok bygger på action och spänning lite som en korsning mellan Indiana Jones och Jurassic Park. En runinskrift leder en arkeolog upp i Finnmark och vid en sjö på ryska gränsen hittar han Midgårdsormen!

Midgård efter katastrofen

Det många slarvat med är fortsättningen när två människor har överlevt efter Ragnarök.

Det är Livtrasir ”den som klamrar sig fast vid livet” och Liv. Liv och Lust på modern svenska. De är de nya urinvånarna som befolkar jorden och påbörjar det nya livet i det nya Midgård, beläget i världens mitt efter Ragnarök.

Danielle Daglan hör till de skandinaviska kulturfantasterna på vikingacentret Jorvik. Hon vet att vikingarna alltid utnyttjade varje tillfälle till fester och dryckeslag och därför välkomnar hon alla besökare till ragnaröksfestivalen i York i slutet av februari.

Festen förebådar den nya harmonin efter alla naturkatastroferna som Snorre beskriver så här i Eddan:

Jorden skjuter upp ur havet, grön och fager, åkrarna växer osådda.

Läs också