Hoppa till huvudinnehåll

SDP i Pedersöre vill ha utredningsman

Johanna Överfors Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist överfors

En opartisk utredningsman är bättre än att kommunerna gör en fusionsutredningen på egen hand. Det säger SDP:s Johanna Överfors i Pedersöre.

Överfors är förvånad över att samarbetsnämnden gick in för att kommundirektörerna och politikerna står för utredningen.

Det var när samarbetsnämnden i Pedersörenejden hade sitt senaste möte som de ledande politikerna gick in för att Jakobstad, Larsmo, Pedersöre, Nykarleby, Kronoby och Evijärvi gör fusionsutredningen med egna krafter.
Så har det inte låtit i Pedersöre när man diskuterade frågan inför samarbetsnämndens möte, säger Överfors. Överfors har intrycket att man också i andra kommuner talat för en opartisk utredningsman. Åtminstone SDP i Pedersöre håller fast vid den åsikten.

- Det skulle vara bra med en utomstående person som skulle se slagfältet från ovan och inte bara från skyttegravskanten.

Enligt uppgift var det de andra kommunerna som gav Jakobstad i uppgift att komma med ett förslag, och Jakobstad föreslog en egen utredning som omfattades av de ledande politikerna i de andra kommunerna. Det är i och för sig inte ovanligt. Östra Nyland har gjort en egen utredning. Däremot är till exempel Vasaregionen helt inställd på en eller två utomstående utredningsmän.

Nykarleby har redan hunnit utse stadens representanter till arbetsgrupperna. I Jakobstad och Larsmo var frågan uppe i styrelserna igår, men namnvalen sköts fram till nästa möte.

Kommunstyrelsen i Larsmo godkände arbetssättet, men fogade till en brasklapp. Enligt kommunstyrelsen fyller samarbetsnämnden inte kraven man kan ställa på en politisk styrgrupp. Den språkliga och politiska fördelningen beaktas inte i nämndens sammansättning, anser kommunstyrelsen.

Den enda finskspråkiga i samarbetsnämnden är Helinä Sipinen (Pro-Jakobstad). Och den andra icke SFP:aren är Sven Grankulla (KD). I vilken mån samarbetsnämnden beaktar Larsmos anmärkning klarnar den 10 mars då nämnden har sitt nästa möte. Då ska också namnen vara klara på politikerna som i olika arbetsgrupper ska göra fusionsutredningen.

Johanna Överfors säger för sin egen del att det hade varit väldigt intressant att få en utomståendes syn på regionen.
Vad gör vi bra och vad är mindre bra, säger Överfors.