Hoppa till huvudinnehåll

Janukovytj utlyser landssorg - 26 dödsoffer bekräftade

Ukrainas president Viktor Janukovytj har utlyst torsdagen till sorgedag över offren för det senaste dygnets oroligheter. Enligt de senaste uppgifterna miste 26 människor livet i de värsta våldsamheterna i Ukraina sedan självständigheten 1991.

Den tre månader långa politiska krisen i Ukraina exploderade i våld under natten till onsdagen, när kravallpolis gick till angrepp mot aktivisternas läger på Majdan Nezalezjnosti eller Självständighetstorget i centrum av Kiev.

Beväpnade med vattenkanoner, tårgas och gummikulor drev poliserna tillbaka de protesterande och röjde undan en del av barrikaderna. Aktivisterna kastade gatsten och molotovcocktailar mot polisen.

Enligt de senaste uppgifterna har 26 människor dödats, däribland tio poliser. Minst 241 personer har skadats och fått vård på sjukhus. Det verkliga antalet kan dock vara högre, eftersom många aktivister fruktar att bli gripna om de uppsöker officiella sjukhus. Några kvarter från Majdan, vid S:t Mikaels kloster, har ett provisoriskt sjukhus upprättats, där frivilliga tar hand om skadade aktivister.

Arméchefen byttes ut

President Janukovytj meddelade på onsdag kväll på sin webbsida att ett "vapenstillestånd" införs, och att direkta samtal med oppositionen ska inledas.

Janukovytj har också avsatt landets arméchef efter att ha meddelat att han inlett en ny "antiterroroperation" som svar på de dödliga våldsdåd som skett i landet under det senaste dygnet.

Volodymyr Zamana ersätts av Jurij Iljin, som tidigare tjänstgjorde vid landets flotta. Iljin beskrivs som en stark anhängare till Janukovytj.

Janukovytj har inte angett någon orsak till sitt beslut att byta ut arméchefen.

Den förra arméchefen Zamana var känd för att offentligt visa att det rådde oenighet mellan honom och Janukovytj. Zamana har bland annat sagt att ingen har rätt att använda väpnade styrkor för att begränsa medborgarnas rättigheter.

Spänt lugn

Under dagen har det rått ett spänt lugn på Majdan. Säkerhetsstyrkorna har besatt en del av torget. Men mot dem står tusentals beslutsamma demonstranter, en del av dem i rånarluvor och utrustade med slagträn, andra i vardagsklädsel. Nya barrikader uppförs, och volontärer hämtar mat och andra förnödenheter.


Kring torget ligger flera offentliga byggnader, däribland det nio våningar höga Fackföreningarnas hus som aktivisterna har använt som sitt högkvarter. Huset stacks i brand under natten och elden spred snabbt till demonstranternas tält på torget. Ännu under dagen har tjock svart rök bolmat från byggnaden.

Kievs metro har stått stilla under dagen och trafiken på infartsvägarna till huvudstaden har begränsats. Åtminstone ett tåg från Lvov har stoppats strax utanför Kiev. Avsikten är att hindra fler protesterande att komma in i huvudstaden.

Enligt den ryska nyhetsbyrån Itar-Tass har t.f. försvarsminister Pavlo Lebedev gett order om att en brigad fallskärmsstyrkor ska transporteras till Kiev för att beskydda vapendepåerna. Han vill inte uppge om soldaterna också kan sättas in mot aktivisterna.

"Rådgivare" förespråkar hårda tag

På onsdagen anklagade president Viktor Janukovytj oppositionen för att ha provocerat fram våldsamheterna, de värsta som landet upplevt sedan självständigheten 1991.

Janukovytj skriver på sin hemsida att han in i det längsta avstått från att bruka våld, men att han av sina "rådgivare" nu uppmanats gå in för en hårdare linje.

"Utan mandat från folket, i strid med lagen och Ukrainas författning, har dessa politiker - om ett sådant uttryck tillåts - tillgripit pogromer, bränder och mord i ett försök att ta makten", skriver Janukovytj.

Oppositionsledaren Vitali Klitjko träffade Janukovytj sent i går kväll men samtalen ledde ingenvart eftersom presidenten vägrar att dra tillbaka sina styrkor från torget. Klitjko sade att det är friheten som står på spel och att det är presidenten som måste ge vika.

Protesterna har fortsatt också på andra håll i landet. I Lvov, där merparten av befolkningen vill ha starkare band till EU, har aktivister tagit över flera byggnader, däribland guvernörens kansli, polisstationer, åklagarämbetet och skattebyrån.

Läs också:
Tuomioja fruktar fullskaligt inbördeskrig
”Det här kan bli det värsta som har hänt i Europa på många år”
FN och EU oroade över situationen i Ukraina
Protesterna fortsätter också i östra Ukraina

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes