Hoppa till huvudinnehåll

Klartext om HBT-frågor

klartext
klartext Bild: Jasilti klartext

I antologin ”Klartext (med all respekt). Ord om sexualitet och kön” medverkar fjorton skribenter med personligt hållna texter om hur det är att tillhöra en sexuell minoritet eller en könsminoritet i dagens Finland.

Torsdagen den 20 februari inleder riksdagen sin behandling av den jämställda äktenskapslagen, och samma dag utkommer också artikelsamlingen ”Klartext (med all repsekt). Ord om sexualitet och kön” som redigerats av Johanna Korhonen och Jeanette Östman. Boken kommer också ut på finska med titeln ”Kaikella rakkaudella – sanoja seksuaalisuudesta ja sukupuolesta”.

I förordet skriver redaktörerna att boken inte borde finnas:

”Om sexuella minoriteter och könsminoriteterna, det vill säga transpersoner och interkönade, var en så självklar och normal del av det kollektiva finländska medvetandet som det borde vara så skulle boken inte behövas. Arbetstiteln för boken var ’Det sista ordet – en självklar bok’ i hopp om att den skulle få vara just det.”

Skribenterna och berättarna är: Marja-Sisko Aalto, Susanna Airola, Eva-Stina Byggmästar, Johan Finne, Johanna Korhonen, Kristofer Möller, Rita Paqvalén, Mirkka Rekola, Birgit Schaffar-Kronqvist, Jani Toivola, Markus Topi, Ted Urho, Arja Voipio och Jeanette Östman.

Läs också