Hoppa till huvudinnehåll

Snart kan osten packas i ekoplast

Bild: Yle/ Ellen Henricson ostdisk

Bättre bioplaster för livsmedelsförpackningar utvecklas vid Åbo Akademi. Det är laboratoriet för teknisk polymerkemi som deltar i ett internationellt forskningsprojekt. Avsikten är att ta fram nya miljövänliga biopolymerer som både bryts ner i naturen och tillverkas av förnyelsebara råmaterial.

Redan nu används bionedbrytbara plaster för livsmedelsförpackningar men deras begränsade egenskaper har gjort att de inte lämpat sig för exempelvis livsmedel packade i skyddsgas.

Forskare Saara Inkinen och professor Carl-Eric Wilén jobbar med att utveckla biopolymerer som ska klara av skyddsgas, fett och fukt. I och med den den nya bioplastförpackningen ska också produkter som färskpasta och ost kunna packas i bionedbrytbart material. Som råvaror för den nya typen av bioplast används bland annat stärkelse och vax från olivträdets blad.

Förpackningar tillverkade av bionedbrytbar plast är fortfarande ungefär dubbelt dyrare än vanliga plastförpackningar som huvudsakligen tillverkas av råolja. Wilén tror att konsumenterna ändå är villigare än tidigare att betala lite extra för en miljövänligare förpackning.

– I dagens läge har trenden vänt och konsumenterna är mera medvetna om produkterna de köper, säger Wilén.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland