Hoppa till huvudinnehåll

ÖN funderar inte på dagsutdelning

Postlådor i Fiskars
Postlådor i Fiskars Bild: YLE/ Helena Rosenblad postlådor

Itella prisförhandlar med tidningar på flera håll i Finland. Östra nylands chefredaktör säger att en prishöjning i distribueringen alltid går ut över innehållet.

Tidningen Östra nylands kontrakt med Itella har inte just nu varit uppe för diskussion, trots att det förs förhandlingar på många andra håll i Finland.

– Vi är inte specifikt oroliga just nu, säger ÖN:s chefredaktör Stefan Holmström. Det har också tidigare år skett ganska kraftiga prishöjningar .

Han säger sig ändå vara orolig överlag över hela postens och Itellas verksamhet. Mängderna post och tidningar som delas ut har minskat mycket, så frågan om att göra postutdelningen lönsam är ett stort frågetecken inför framtiden.

I vissa regioner har Itella testat med att slå ihop dagsutdelningen av post med morgonutdelningen av tidningar för att på så sätt öka volymerna per rutt och få bättre ekonomi.

Itella har vid årsskiftet sagt upp andra bolags utdelningsavtal i många andra regioner. Prisförhandlingar pågår där som bäst. I vissa fall, som i Birkaland, har Alma media grundat ett eget företag som sköter om utdelningen. Men det betyder också att företaget måste hitta andra inkomstkällor för att få det att gå ihop.

Stefan Holmström säger att man kanske någon gång diskuterat att skicka ut Östra nyland med dagsposten, men det är inte aktuellt och skulle inte ens automatiskt ge en vinst. I och med att ÖN är en del av samma bolag som Borgåbladet och Loviisan sanomat betyder bortfallet av en av morgontidningarna att det blir dyrare för de andra, vilket inte gynnar KSF media i slutändan.

”En bråkdel av pengarna går till innehållet”

Östra nyland skulle nog klara av stöten i ett hypotetiskt fall där Itella skulle höja kostnaderna med tio procent. Men varje gång utdelningsutgifterna höjs går en allt mindre del av pengarna till att producera material.

– Av pengarna idag går en pytteliten bråkdel till att folk gör ett innehåll i tidningen. De andra kostnaderna har ätit upp en så stor del av kakan, säger ÖN:s chefredaktör.

I Östnyland är Itella tidningarnas enda alternativ för tidningsutdelning.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland