Hoppa till huvudinnehåll

"Min syster gömmer mobilen i trosorna"

Nathaly Gomez-Pakkanen och Bianca Iacoviello är rädda för att ett inbördeskrig ska bryta ut i Venezuela.
Nathaly och Bianca är rädda för att ett inbördeskrig ska bryta ut i Venezuela. Nathaly Gomez-Pakkanen och Bianca Iacoviello är rädda för att ett inbördeskrig ska bryta ut i Venezuela. Bild: YLE / Kia Svaetichin nathaly gomez-pakkanen

Venezuela hör till de våldsammaste länderna i världen. Man kan bli dödad för ett par snygga skor eller en mobiltelefon. Det och bristen på matvaror i butikerna är orsaken till att landet kokar av vrede.

I ett våningshus i Esbo smids det planer. Nathaly Gomez-Pakkanen har inte sovit på flera nätter. Hon har tillbringat nätterna fastklistrad vid mobilen för att följa med det som händer i Venezuela på Facebook och andra sociala medier.- Venezuela står på randen till ett inbördeskrig, säger Nathaly.

Fakta

President Hugo Chávez styrde Venezuela i 14 år till sin död den 5 mars 2013. Efter att Chávez insjuknade i cancer och inte klarade av av sköta jobbet styrdes landet av Nicolas Maduro. Efter Chávez död valdes Maduro till landets president.

Maduro hade tidigare varit utrikesminister i Chávez regering. Han började sin karriär som busschaufför och blev senare fackföreningsman.

Venezuela är en av världens största oljeproducenter. Länge framstod landet som stabilt och välmående men fallande oljepriser orsakade ökad fattigdom och politisk oro.

I början av 2000-talet lanserade president Hugo Chávez en ”socialistisk revolution”. Han hade stöd bland de fattiga och fattigdomen i landet minskade under hans tid vid makten.

Chávez maktfullkomlighet och inskränkningarna i yttrandefriheten bidrog till att opposition mot Chávez och hans efterträdare Nicolás Maduro förstärktes.

María Luna, också hon hemma från Venezuela, håller med. Hon kan inte heller sova. Så här illa har det inte varit förut i Venezuela.

Nathaly, María och flera andra venezolaner sitter i Nathalys vardagsrum. De håller venezolanska flaggor och övar slagord.

- ”Venezuela libre”, ropar de med en mun.

På lördag ska de träffas på Senatstorget för att demonstrera och gå ut med sitt budskap.

- Hela världen måste få veta hur mycket vi venezolaner lider, säger Nathaly. Hennes ögon fylls av tårar när hon berättar om våldet som bara blir värre och om att det inte längre finns mat i butikerna.

Sex döda

Demonstrationerna började för flera veckor sedan då oppositonsledaren Leopoldo Lopez och tusentals studenter krävde president Nicolas Maduros avgång.

Också Maduros anhängare har demonstrerat. Sammandrabbningarna har lett till att minst sex personer har dött. María Luna visar upp foton som hennes vän i Caracas har skickat henne.

María Luna
María Lunas vän i Caracas har skickat bilder från demonstrationerna María Luna Bild: YLE maría luna

- Det här är platsen där en av de unga studenterna dog. Min vän var ute och demonstrerade.

Slut på toalettpappret

Nicolas Maduro beskylls av demonstranterna för att köra landets ekonomi i botten. Butikshyllorna har gapat tomma redan en tid, flera tidningar har tvingats lägga ned i brist på trycksvärta och papper, och hela den privata sektorn saknar dollar för att kunna importera varor från utlandet.

Maduro anses av många vara en blek kopia av sin karismatiske företrädare Hugo Chávez som dog i cancer för snart ett år sedan. Till en början lovade han ta itu med ekonomin men krisen har bara förvärrats under hans tid vid makten. Folk tvingas köa i timmar för att få tag på basvaror som mjöl, mjölk, socker, toalettpapper.

- Det är omöjligt att hitta toalettpapper, säger Lia Lezama som tänker delta i demonstrationen på lördagen. Lia besökte nyligen Venezuela. Hon berättar att man bara får köpa en rulle per person, om man råkar hitta toalettpapper i butiken.

Ekonomiska problem och demonstrationer är inget nytt i Venezuela. Men den här gången kan det vara allvarligare säger Mikael Wigell, forskare vid Utrikespolitiska institutet och expert på Latinamerika.

- Den ekonomiska situationen börjar nå en kritisk punkt och det finns våldsbenägna grupper på båda sidor.

Ekonomin har fastnat i en destruktiv spiral med snabbt stigande inflation, budgetunderskott och statsskuld samtidigt som den inhemska produktionen minskar och beroendet av importen ökar.

- Maduro borde öppna ekonomin och ge möjlighet för privata företag att fungera, säger Wigell. Istället har han låtit trycka mera pengar. Risken för hyperinflation är stor.

Enligt Wigell går Venezuela hela tiden mot ett mer auktoritärt styre hela tiden.

Censur

Venezolanska tidningar och tv-kanaler varit överraskande tystlåtna under de senaste dagarna. Regeringen har varnat medier för att uppmana till våld och censuren gäller inte bara nationell media.

Även mikrobloggen Twitter har rapporterat att Venezuelas statliga teleföretag hindrat användare från att ladda upp bilder från protesterna.

Bianca Iacoviello som har kommit hem till Nathaly för att planera demonstrationen är upprörd.

– Mina vänner vill ladda upp bilder och videoklipp från protesterna i Caracas men det har inte lyckats. De tekniska problemen har drabbat aktivister som är kritiska mot regeringen.

Det viktigaste för Bianca och de andra venezolanerna bosatta i Finland är att omvärlden får upp ögonen för det som händer i Venezuela just nu.

– Media kontrolleras av den socialistiska regeringen i Venezuela. Det betyder att endast internationell media kan rapportera om oss. Vi måste få ut vårt budskap.

Mobilen i trosorna

Venezuela hör till de våldsammaste länderna i världen. Ser man på mordstatistiken kan man konstatera att det är mer riskfyllt att röra sig i Venezuela än i Irak. I Venezuela kan man bli dödad för ett par snygga skor eller en mobiltelefon.

- Min syster gömmer sin telefon i trosorna när hon går ut, säger Maria Luna. Risken är stor att bli rånad och dödad.

Också Nathaly är oroad över att något skall hända hennes familj som bor i Caracas.

– Jag är livrädd för min familjs skull och också rädd för att åka tillbaka. Jag har blivit kidnappad två gånger i Venezuela och jag vågar helt enkelt inte återvända. Det känns inte bra för jag är ju trots allt venezolan, men kan inte återvända hem.

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle