Hoppa till huvudinnehåll

Riksdagen grälade om äktenskapslagen

Oras Tynkkynen från De Gröna. Bild: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva äktenskap mellan personer av samma kön

Remissdebatten om en könsneutral äktenskapslag skapar häftig diskussion i riksdagen. Flest känslor väcker debatten om lika adoptionsrätt för homosexuella som för heterosexuella.

Sannfinländarna protesterade ivrigast mot medborgarinitiativet för en jämlik äktenskapslag. Vandabon Mika Niikko (Sannf) hade ställt sig i kö under natten för att hålla det första anförandet.

- Om man inte vill gifta sig med det motsatta könet, måste man då ändra hela uppfattningen om äktenskapet på grund av en minoritetsgrupp? Sannfinländarnas och min egen ståndpunkt är att äktenskapet bör bevaras mellan man och kvinna, sade Niikko (Sannf).

De grönas riksdagsledamot Oras Tynkkynen försvarade lagförslaget.

- Ingen förlorar på en jämlik äktenskapslag. Om två män eller två kvinnor vill ingå äktenskap, minskar det på något sätt värdet på ert äktenskap, frågade Tynkkynen (Gröna).

- Även den bästa moder kan inte bli en far och inte heller en far bli en mor. Jag fruktar det värsta - att en förändring av äktenskapslagen skulle leda till att traditionellt äktenskap skulle ses som en sak att motsätta sig. Jag motsäger mig medborgarinitiativet, sade Peter Östman (KD).

Försvarare räckte

Samlingspartiets Lasse Männistö tog ställning för medborgarinitiativet.

- Äktenskapet är en vardaglig företeelse, en av de viktigaste angelägenheterna i livet. Precis som att alla har rätt att rösta, borde alla även ha rätt att bilda familj och binda sig till en annan människa, sade Männistö (Saml).

I salen kom man även ihåg hur kvinnor fick rösträtt i Finland.

- Samhället bör vara jämlikt inför lagen. Våra lagstiftare borde se saken ur den här synvinkeln. Enligt undersökningen stöder en majoritet jämlikt äktenskap, riksdagen är en miniatyrmodell av folket, konstaterade Aino-Kaisa Pekonen (VF).

Centerns riksdagsgruppsordförande Kimmo Tiilikainen konstaterade att människors jämlikhet är viktig. Bland Centerns riksdagsledamöter får var och en bestämma vad de anser om laginitiativet.

Socialdemokraternas riksdagsgruppsordförande Jouni Backman meddelade att han stöder lagen.

Riksdagen beslutar hur medborgarinitiativet ska behandlas idag.

Läs också:
Ja eller nej till jämlik äktenskapslag?
”Äktenskapslagen är diskriminerande”

Text: Kristiina Tolkki, Yle

Läs också