Hoppa till huvudinnehåll

Upphandlingslagen får inte kringgås i kommunerna

Bild: Yle/Kjell Vikman detaljplaneförslag

Tröskelvärdena för inköp av varor och tjänster i kommunerna enligt upphandlingslagen är 30 000 euro. Anskaffningar får inte spjälkas upp för att kringgå lagen.

Äldre kriminalkonstapel Kaj Nyman i Jakobstad
Äldre kriminalkonstapel Kaj Nyman i Jakobstad - (Copyright: Yle/Sanna Rönn) Äldre kriminalkonstapel Kaj Nyman i Jakobstad Bild: Yle/Sanna Rönn kaj nyman
Revisionsnämnden i Jakobstad skriver i ett brev till stadens olika enheter att man måste försäkra sig om att upphandlingslagen följs och upphandlingarna skall baseras på verkliga ekonomiska och tekniska faktorer.

- Vi vill försäkra oss om att det inte sker någonting som inte följer den här regeln. Ser man på hela staden Jakobstads verksamhet kan det finnas ärenden som är på gränsen och det kan finnas skäl att vara noggrannare, säger revisionsnämndens ordförande Kaj Nyman (SFP).


Detaljplaner i två etapper

Ett exempel som Radio Vega Österbotten kollat upp gäller detaljplanearbetet för centrum i Jakobstad, det som populärt kallats Torghuskvarteret. Projektet gick i stå på grund av konflikter mellan byggherren/arkitekten å ena sidan och stadsplanearkitekten i Jakobstad, Pekka Elomaa och Museiverket inklusive Ely centralen å den andra sidan.

Slutresultatet blev att en konsult kallades in för att lösa knutarna, arkitektbyrå A-Konsult från Helsingfors med arkitekt Johannes von Martens.

Den första delen av projektet gällde en ramplan för detaljplanen som kostade 29 000 euro. Arbetet var klart strax före jul 2013 men det var bråttom med fortsättningen och det fanns ett ömsesidigt intresse att slutföra arbetet, det vill skapa en detaljplan för kvarteret som möjliggör en utbyggnad och som kan godkännas av myndigheterna.

Det andra skedet kostade 28 000 euro. Sammanlagt kostade de här två konsultarbetena som hör intimt ihop 57 000 euro men de konkurrensutsattes aldrig.

- Det handlar absolut inte om att kringgå upphandlingslagen, säger arkitekt Johannes von Martens. Vi försökte styra det mot ett mål att staden skulle slutföra planearbetet men på slutet verkade det ändå som om staden föredrog att en konsult slutför arbetet, säger von Martens.

-Om man från början utgår från att det kostar 60 000 euro så ser det ju märkvärdigt ut, säger tf tekniske direktören i Jakobstad, Anders Blomqvist. I det här fallet är det faktiskt två skilda projekt fast de syftar till samma slutmål, tillägger Anders Blomqvist.

Läs också