Hoppa till huvudinnehåll

Växthuset: Lyktor

Jim och Johan hissar lyktor.
Jim och Johan hissar lyktor. Jim och Johan hissar lyktor. Bild: YLE/Strömsö gårdshuset på strömsö

Växthuset är färdigt sånär som på några detaljer. Åtta gamla fönster, som vi hämtar från grannbyn, blir till två stora lyktor som skall hänga permanent uppe under taket i växthuset.

Med hjälp av block och rep hissar vi upp lyktorna och fäster dem i taket med kättingar. Jim fixar till två lykthållare i trä på vilka man kan hänga åtta vanliga lyktor med ljus i. De här lykthållarna kan man sedan hissa upp och ner för att tända och släcka.

Jim och Susanna besöker Arto som har en reservdelsbank på sin gård. Här letar de efter material att bygga de två stora lykthållarna som senare hissas upp i taket. I gårdsbyggnaden finns gamla möbler av alla de slag, stolar, bord, byråer, skåp, skänkar etc. Efter litet letande hittar de ett antal stora fönster med stadiga bågar som heter duga.

De åtta fönstren som skall bli lykthållaren kommer från en industribyggnad. Jim putsar fönstren med tryckluft, skrapar bort rosk från bågarna, limmar ihop fogarna på nytt och sätter in nya glas. Susanna målar bågarnas insidor svarta. Johan böjer till krokar och bygger beslag som skall användas till lyktans permanenta del samt till det som blir själva hissmekanismen. Det blir vinkeljärn med knorrar, d v s krokar som håller uppe lykthållarna med hjälp av kättingar.

Jim bygger sedan en sorts ljusstake, en upphängningsmekanism i vilken mindre lyktor hängs på och hissas upp mot taket, in i de stora lykthållarna. Stommen är en balk om 80x80 mm som Jim hyvlar åttkantig, med en elhyvel och sedan en liten handhyvel. Det är ett himla räknande där man först räknar ut omkretsen gånger pi, d v s 3,14. Svaret delas sedan i åtta delar, då vet man precis hur breda sidorna skall vara.

Toppen förses med en knopp och pinnar som lyktorna får hänga i. Innan ljusstaken, som litet liknar stommen till en midsommarstång, målas svart slipas den med elslip. Susanna piffar upp olika sorters små lyktor. De spraymålas med olika glada färger.

Block skruvas fast i tak och konstruktion. Lykthållarna hissas upp med hjälp av rep och block och fästs sedan i kättingarna. Ljusstakarna pryds med lyktor och hissas sedan även de upp in i lykthållarna. De är sedan ljusstakarna som får åka upp och ner när man vill ha levande ljus i växthuset.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Elin Skagersten-Ström.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

  Jonas Sundström

  Programvärd och redaktör

  Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • Owe Salmela.

  Owe Salmela

  Florist
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

 • Filmkvällssnacks – tre godingar för en skön kväll i soffan

  Allting blir så mycket godare när man gör det själv.

  Allting blir godare när man gör det själv från grunden. När det gäller snacks blir de dessutom mer hälsosamma eftersom man vet exakt vad man lägger i dem och det inte finns ett spår av tillsatsämnen.

 • Sy enkla och fina saker av korktyg och pappersläder

  Lee gör en korg, en väska och ett bokfodral.

  Så här kan du använda korktyg och pappersläder, även kallat veganläder. Lee visar hur du lätt syr en korg till förvaring, en väska, ett fodral till en bok eller kalender och egna örhängen.

 • Bästa burken är återanvänd

  Zero waste med konstnärliga burkar.

  Nu när julen är slut och pyntet åker ut kan det kännas tomt på hyllorna. Nya dekorationer behövs och det är här plåtburken kommer in.

 • Sticka en poncho med mosstickning

  Ett värmande plagg som även nybörjaren kan göra själv.

  Ponchon är ett härligt och mysigt plagg som passar alla årstider. Lees variant är lätt att sticka och kan även användas som sittunderlag om du inte vill dra den på dig.

 • Sticka Lees benvärmare

  Så här gör du benvärmare i Lees egen design.

  Mönster och beskrivning till hur du kan sticka Lees benvärmare.

 • Sticka strömsövantar med snickarglädje

  Lee gjorde ett eget strömsömönster.

  Lee har utarbetat ett nytt och eget stickmönster för ett par vantar. Inspirationen står att finna i snickarglädjen på Strömsös veranda.

 • Föröka dina krukväxter - ta sticklingar och få nya plantor helt gratis

  Läs våra steg för steg-instruktioner för sticklingar.

  När ljuset återvänder sätter krukväxtern igång att växa igen. Då är det dags att se över alla sina plantor efter vintern. Det här är den ultimata tiden att ta sticklingar, dela plantor och helt enkelt få sin inomhusdjungel att växa. Här får du Owes tips på hur du lyckas med det.

 • Brodera ett eget strömsöcitat med korsstygn

  Hetaste hantverkstekniken just nu är lekande lätt.

  Lee bjuder på ett nytt korsstygnsmönster med ett citat från Strömsö. Låt dig inspireras av det och Pernilla Vikströms moderna broderier och gör din egen politiska, feministiska eller humoristiska väggbonad.

 • Strömsös bästa ekologiska kosmetika - här hittar du alla tips

  Recept på allt från deodorant till shampo.

  Vill du ha bättre koll på vad du smörjer in dig och tvättar dig med har vi samlat våra bästa kosmetiska recept här. Du hittar allt från hårtvätt till deodorant där största delen av ingredienserna är sånt du hittar i ditt skafferi eller i naturen. En bonus är att du kan minska plastavfallet lite.

 • Byt ut engångsplasten mot en hållbar bivaxduk

  Gör bivaxduken själv av tyg och bivax.

  En bivaxduk är ett stycke ekologiskt bomullstyg som är impregnerat med bivax och som blir helt vattentätt. Duken använder du istället för plastfolie för att slå in en smörgås eller för att täcka över en skål med matrester.

 • Allt om stickning från Strömsö

  Gratis stickmönster, bara att välja din favorit.

  Här har Lee samlat alla stickrelaterade artiklar som producerats på Strömsö. Lätt att botanisera och se om du kanske missat något trevligt mönster.

Nyligen publicerat - Strömsö