Hoppa till huvudinnehåll

Växthuset: Lyktor

Jim och Johan hissar lyktor.
Jim och Johan hissar lyktor. Jim och Johan hissar lyktor. Bild: YLE/Strömsö gårdshuset på strömsö

Växthuset är färdigt sånär som på några detaljer. Åtta gamla fönster, som vi hämtar från grannbyn, blir till två stora lyktor som skall hänga permanent uppe under taket i växthuset.

Med hjälp av block och rep hissar vi upp lyktorna och fäster dem i taket med kättingar. Jim fixar till två lykthållare i trä på vilka man kan hänga åtta vanliga lyktor med ljus i. De här lykthållarna kan man sedan hissa upp och ner för att tända och släcka.

Jim och Susanna besöker Arto som har en reservdelsbank på sin gård. Här letar de efter material att bygga de två stora lykthållarna som senare hissas upp i taket. I gårdsbyggnaden finns gamla möbler av alla de slag, stolar, bord, byråer, skåp, skänkar etc. Efter litet letande hittar de ett antal stora fönster med stadiga bågar som heter duga.

De åtta fönstren som skall bli lykthållaren kommer från en industribyggnad. Jim putsar fönstren med tryckluft, skrapar bort rosk från bågarna, limmar ihop fogarna på nytt och sätter in nya glas. Susanna målar bågarnas insidor svarta. Johan böjer till krokar och bygger beslag som skall användas till lyktans permanenta del samt till det som blir själva hissmekanismen. Det blir vinkeljärn med knorrar, d v s krokar som håller uppe lykthållarna med hjälp av kättingar.

Jim bygger sedan en sorts ljusstake, en upphängningsmekanism i vilken mindre lyktor hängs på och hissas upp mot taket, in i de stora lykthållarna. Stommen är en balk om 80x80 mm som Jim hyvlar åttkantig, med en elhyvel och sedan en liten handhyvel. Det är ett himla räknande där man först räknar ut omkretsen gånger pi, d v s 3,14. Svaret delas sedan i åtta delar, då vet man precis hur breda sidorna skall vara.

Toppen förses med en knopp och pinnar som lyktorna får hänga i. Innan ljusstaken, som litet liknar stommen till en midsommarstång, målas svart slipas den med elslip. Susanna piffar upp olika sorters små lyktor. De spraymålas med olika glada färger.

Block skruvas fast i tak och konstruktion. Lykthållarna hissas upp med hjälp av rep och block och fästs sedan i kättingarna. Ljusstakarna pryds med lyktor och hissas sedan även de upp in i lykthållarna. De är sedan ljusstakarna som får åka upp och ner när man vill ha levande ljus i växthuset.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Porträtt av Elin Skagersten-Ström, programledare för det finlandssvenska tv-magasinet Strömsö.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

  Jonas Sundström

  Programvärd och redaktör

  Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • En kvinna i en blå skjota sitter på ett trappsteg och ler mot kameran. Grönskande träd i bakgrunden.

  Lena Gillberg

  Trädgårdsexpert
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö