Hoppa till huvudinnehåll

Beslut om LNG-terminalen snart

Om gasröret  byggs dras det mellan Joddböle i Ingå och Pölans i Sjundeå
Ingå är ett starkt alternativ som placeringsort för LNG-terminalen för flytande naturgas. Om gasröret byggs dras det mellan Joddböle i Ingå och Pölans i Sjundeå Bild: Yle / Maria Wasström pölans

Arbets- och näringsministeriets Esa Härmälä är försiktigt positiv till att en lösning i tvisten om LNG-terminalens placeringsort nu är nära. EU-kommissionen har fungerat som medlare i tvisten och inleder nästa vecka (vecka 9) de sista underhandlingarna med Finlands och Estlands regeringar i ärendet.

- Personligen tycker jag att den här situationen under den senaste tiden blivit bättre ur den finländska synvinkeln. Våra argument är ganska starka, ju mera man använder ekonomiska argument än politiska argument, desto bättre är det, säger Esa Härmälä som är avdelningschef för energiavdelningen i arbets- och näringsministeriet.

Ingå är ett starkt alternativ som placeringsort för terminalen. Härmälä tror att det slutliga beskedet om var LNG-terminalen för flytande naturgas skall placeras kommer i mars, allra senast i april.

EU-kommissionen som har fungerat som medlare i tvisten mellan den estniska och den finländska regeringen kommer alltså nästa vecka att besöka både Helsingfors och Tallinn för att ge besked om hur kommissionen resonerar i frågan.

Nu är det dags för de avgörande tunga diskussionerna mellan kommissionen och de båda ländernas regeringar. Estland föreslog att man skulle låta bygga en terminal på båda sidorna av Finska viken, men det alternativet verkar inte längre aktuellt.

Kostar 380 miljoner euro att bygga

Esa Härmälä säger att det kommer att kosta 380 miljoner euro att bygga terminalen.

- Det är ännu oklart hur stor andel av detta finansieras av EU, troligt är dock att kostnaderna för de rör som skall placeras under bottnen i Finska viken kommer att få en stor del finansierat av EU, säger Härmälä.

Läs artikel om Gasums ändrade planer i Ingå.