Hoppa till huvudinnehåll

Det fria ordet inför rätta i Egypten

Den egyptiska militärregimen slår hårt till mot all opposition. Bild: EPA/KHALED ELFIQI kairo

Efter Syrien och Irak har Egypten blivit det farligaste landet för journalister. Sex journalister har dödats där det senaste halvåret. Palestinska al Aqsa TV och flera andra tv-kanaler har stoppats efter egyptiska Al Jazeera Mubáshir och internationella Al Jazeera Arabic. Nu anklagar militärregimen tre journalister vid Al Jazeera English för terrorism.

De tre Al Jazeera-journalisterna greps i slutet av december och har i två månader hållits i fängsligt förvar i Tora-fängelset i Kairo. Där har rättegången nu inletts mot dem och sjutton andra personer vars brott uppges vara att de har haft samröre med Muslimska Brödraskapet som militärregimen har förbjudit och anklagat för terrorism.

Anklagelserna och rättegången mot journalisterna har väckt stor uppmärksamhet i västvärlden. Det finns inga bevis för att de skulle ha gjort sig skyldiga till vad de anklagas för; nämligen falsk rapportering som skadar Egyptens anseende och samröre med terrorister.

Militärregimen stoppade i somras Al Jazeeras tre redaktioner i Kairo varefter huvudkanalen Al Jazeera English flyttade in i tillfälliga lokaler på lyxhotellet Marriott på ön Zamalek i centrum av Kairo. Men den 29 december slog polisen till igen, grep journalisterna och konfiskerade redaktionens utrustning på Hotel Marriott. Inrikesministeriet beskyllde den engelska nyhetsverksamheten för att ha verkat olagligt på hotellet.

Erfarna västjournalister

Bland de gripna finns den f.d. BBC-journalisten, australiern Peter Greste som har mottagit det prestigefyllda Peabody Award for Journalism. Mohamed Fahmy är chef för Al Jazeeras English Kairo-kontor och har tidigare arbetat för CNN och New York Times, medan Baher Mohamed är producent vid Al Jazeera English.

Enligt anhöriga till Peter Greste har de alla hållits avstängda från yttervärlden utan några tidningar eller radio och tv. De tre Al Jazeera-journalisterna har hållits i samma fängelsecell och säger att de psykologiska effekterna av isoleringen är värst.

Flera journalistorganisationer och FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter har fördömt våldet mot journalisterna i Egypten.

Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier har uttryckt allvarlig oro över den äventyrade yttrande- och pressfriheten i Egypten.

USA varnar Egypten för att äventyra stabiliteten och den ekonomiska återhämtningen i landet. En talesman för utrikesministeriet i Washington kallar rättegången för en politiserad rättsprocess.

"Vi har ingenting emot Egypten"

Heather Allan som ansvarar för nyhetsinsamlingen på Al Jazeera English sade vid rättegångens början i Kairo att hon är övertygad om att deras journalister blir frikända.

- Juristerna är helt på vår sida. Vi har ingen agenda, vi har ingenting emot Egypten och vi sysslar absolut inte med osann eller ensidig rapportering, säger hon.

Hon tillägger att det står klart att regimen i Egypten inte bara har problem med Al Jazeera, utan överlag med en nyhetsrapportering som inte är i linje med militärregimens strävanden.

Al Jazeera English har nyhetsverksamhet runtom i världen, också i Asien, Afrika och Latinamerika. I augusti inledde Al Jazeera America sin verksamhet i USA där 21 000 personer genast ansökte om jobb hos dem.

Sammanlagt når Al Jazeeras TV-kanaler 310 miljoner hushåll i 150 länder.