Hoppa till huvudinnehåll

Esboskola stängs - inspektion avslöjade brister

Rödskogs skola
Rödskogs skola håller stängt åtminstone den här terminen. Rödskogs skola Bild: YLE/Maja Ottelin skolsal

Fuktskador, lukt av källare som antyder mikrobskador i konstruktionerna och luftläckage i olika delar av bygg­naden samt brifällig ventilation. Det här framkommer i miljö- och hälsoskyddets rapport om Rödskogs skola i Esbo. Skolan måste nu stängas.

Byggnaden uppfyller inte hälsoskyddslagens krav och undervisningen bör därför flyttas till andra utrymmen, konstaterar Esboregionens miljö- och hälsoskydd. Eleverna i Rödskogs skola ska nu flytta till Lagstads skola, men det är ännu oklart exakt när flytten sker.

- Eftersom en del av familjerna kan vara bortresta nu under sportlovet fattar vi det beslutet tillsammans med föräldrarna på ett möte på tisdagskvällen. Om de vill att flytten sker på onsdag är det möjligt att ordna, säger utbildningsdirektören i Esbo, Barbro Högström.

Inget mögel

Vd Carl Slätis vid Lokalcentralen säger att inspektionen inte visade på mögel, men att det ändå är så allvarligt att eleverna måste flytta så fort som möjligt.

- Vi ska nu ta ställning till byggnaden och vad som behöver göras med den. Men eleverna kommer inte att gå där under den här terminen åtminstone, säger Slätis.

Enligt Slätis finns det tillräckligt med utrymmen i Lagstads skola för att inhysa elverna från Rödskog.

I Rödskogs skola går 38 elever i klasserna 1-4. Skolan byggdes 1917 och fick en tillbyggnadsdel 1958.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen

 • Finlandssvenska storprojekt startar med ilfart

  Språkstrategi och vårdöversättning får fart i nya budgeten.

  Nu börjar det hända saker snabbt, lovar Svenska Folkpartiets ordförande Anna-Maja Henriksson. Den gångna veckans budgetmangling reserverade mer än en miljon euro i nya pengar för satsningar på finlandssvenska. Vård på svenska, intressebevakning och en ny språkstrategi hör till nyheterna.

 • Julie Ebbe: Mitt klimatavtryck är fem gånger större än vad det borde vara - och nu ska det ner

  Julie Ebbe deltar i Vandas projekt för mer hållbara val.

  Fem ton koldioxid per person per år - så stort är det klimatavtryck som mitt hushåll avger. Det kommer att kräva en hel del jobb för att nå målet på 0,7 ton per person per år, där det ska ligga år 2050 om vi vill bromsa klimatuppvärmningen. Och det vill åtminstone jag. Därför deltar jag i Vanda stads hållbarhetsprojekt där mitt och ett tjugotal andra hushåll ska lära oss att göra mer klimatsmarta val.

 • MGP-finalist 2019: Ida MM

  Lyssna på Ida Mansikkas MGP-låt "Disco".

  Ida Mansikka är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Idas MGP-låt "Disco". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Milla

  Lyssna på Milla Pirjetäs MGP-låt!

  Milla Pirjetä är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Millas MGP-låt "Ljud". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: No Wifi

  Lyssna på Melvin Nordmans och Oliver Svarvars MGP-låt!

  Rapduon No Wifi, som består av Melvin Nordman och Oliver Svarvar, är finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras låt "Online". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Ollie

  Lyssna på Oliver "Ollie" Takanens MGP-låt!

  Oliver Takanen är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Ollies MGP-låt "The World We Live In". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Siri

  Lyssna på Siri Norrgårds MGP-låt!

  Siri Norrgård är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Siris MGP-låt "För mig". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Walter

  Lyssna på MGP-låten "Se alltid framåt" av Walter Wilkman.

  Walter Wilkman är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Walters MGP-låt "Se alltid framåt". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Wilma

  Lyssna på Wilma Nylunds MGP-låt "Mardrömmar".

  Wilma Nylund är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Wilmas MGP-låt "Mardrömmar". Biljetterna för showen finns ute nu.