Hoppa till huvudinnehåll

Esboskola stängs - inspektion avslöjade brister

Rödskogs skola
Rödskogs skola håller stängt åtminstone den här terminen. Rödskogs skola Bild: YLE/Maja Ottelin skolsal

Fuktskador, lukt av källare som antyder mikrobskador i konstruktionerna och luftläckage i olika delar av bygg­naden samt brifällig ventilation. Det här framkommer i miljö- och hälsoskyddets rapport om Rödskogs skola i Esbo. Skolan måste nu stängas.

Byggnaden uppfyller inte hälsoskyddslagens krav och undervisningen bör därför flyttas till andra utrymmen, konstaterar Esboregionens miljö- och hälsoskydd. Eleverna i Rödskogs skola ska nu flytta till Lagstads skola, men det är ännu oklart exakt när flytten sker.

- Eftersom en del av familjerna kan vara bortresta nu under sportlovet fattar vi det beslutet tillsammans med föräldrarna på ett möte på tisdagskvällen. Om de vill att flytten sker på onsdag är det möjligt att ordna, säger utbildningsdirektören i Esbo, Barbro Högström.

Inget mögel

Vd Carl Slätis vid Lokalcentralen säger att inspektionen inte visade på mögel, men att det ändå är så allvarligt att eleverna måste flytta så fort som möjligt.

- Vi ska nu ta ställning till byggnaden och vad som behöver göras med den. Men eleverna kommer inte att gå där under den här terminen åtminstone, säger Slätis.

Enligt Slätis finns det tillräckligt med utrymmen i Lagstads skola för att inhysa elverna från Rödskog.

I Rödskogs skola går 38 elever i klasserna 1-4. Skolan byggdes 1917 och fick en tillbyggnadsdel 1958.

Läs också