Hoppa till huvudinnehåll

Kina rasar över möte mellan Obama och Dalai Lama

dalai lama
Dalai Lama dalai lama Bild: YLE/Alexandra Häggman dalai lama

USA:s president Barack Obama träffade Tibets andlige ledare i exil Dalai Lama i Vita huset på fredagen. Mötet har upprört Kina som krävde att det skulle inhiberas.

Kina anklagar USA för att blanda sig i landets inre angelägenheter och säger att mötet kommer att skada ländernas relationer rejält.

Kina anser att Dalai Lama är en separatist, medan Dalai Lama säger att han förespråkar större autonomi för Tibet och inte självständighet.

Obama träffar normalt utländska ledare i det ovala rummet i Vita Huset. Men han kommer att träffa Dalai Lama i kartrummet, vilket ses som ett tecken på att man försöker hålla låg profil med mötet.

USA säger sig vara oroad över det försämrade människorättsläget i Tibet. Kina har anklagats för att ha undertryckt politiska och religiösa friheter i det autonoma området, men Peking tillbakavisar anklagelserna och säger att ekonomisk utveckling har förbättrat tibetanernas liv.

Under de senaste åren har över hundra etniska tibetaner, främst unga munkar och nunnor, tänt eld på sig själva i protest mot Pekings styre.Den kinesiska regeringen anklagar Dalai Lama för att ha iscensatt protesterna.

Dalai Lama flydde till Indien år 1959 efter att kinesiska trupper krossade ett försök till uppror i Tibet.

Läs också