Hoppa till huvudinnehåll

Prinsessan Madeleine nedkom med dotter

prinsessan madeleine,
Arkivbild prinsessan madeleine, Bild: EPA/JONAS EKSTR�MER / TT SWEDEN OUT prinsessan madeleine

Sveriges prinsessa Madeleine och hennes man Christopher O'Neill har fått en dotter.

Det svenska hovet uppger på sin webbplats att såväl mor som dotter mår väl. Flickan föddes i går klockan 22.41 lokal tid New York.

Annika Sönnerberg, tillförordnad informationschef vid hovet, säger till svenska medier att allting har gått bra. Prinsessan Madeleine beslöt på grund av en svår graviditet att inte resa till Sverige för att föda.

Madeleines dotter föddes istället på New York Presbyterian Weill Cornell Medical Center i New York och enligt Hovet var Chris O'Neill med under hela förlossningen, skriver Aftonbladet.

Kungafamiljens nyaste medlems födelse saluteras med 21 kanonskott i Stockholm och i fyra andra städer, bland annat i Göteborg.

Vad ska prinsessan heta?

Sveriges kronprisessa Victoria och prins Daniel överraskade svenskarna genom att döpa sin förstfödda till Estelle. Diskussionen om vad prinsessan Madeleines och Chris O'Neills dotter ska heta kom igång så fort det blev klart att Madeleine väntade en dotter.

Dagens Nyheters redaktör Sten Hedman spekulerar om att Madeleine har ännu friare händer än Victoria att välja namn i och med att Victorias förstfödda är kronprinsessa.

Hedman poängterar att i och med att den nya prinsessan har en amerikansk pappa och en internationell släkt så behöver det vara ett internationellt namn som går lätt att uttala. Hedman tippar på att Desirée, ett namn som finns i Madeleines släkt, kan vara en stark kandidat.

Hovet kommer att gå ut med mera information om den kungliga födseln under dagen.

Kommuniké från Riksmarskalken