Hoppa till huvudinnehåll

Vägarna i allt sämre skick

Det milda vädret gör att vägarna i Egentliga Finland är i bedrövligt skick. Det är speciellt fukten och vätan som gör att vägarna drabbas extra hårt den här vintern.

Bästa vintervädret för vägarna är en temperatur på minus tio grader och gärna lite snö. Vägarna i Egentliga Finland är redan från tidigare i dåligt skick och det här påverkar också.

- Vägarna är i ganska dåligt skick för tillfället. Det blir lätt hål och gropar i vägen om bilarna kör på en våt väg, säger Tero Ahokas, som är beläggningsingenjör på Närings-, trafik- och miljöcentralen i Egentliga Finland.

"Skärgårdsvägen förfaller"

Satsa på Skärgårdsvägen, säger företagaren Henrik Mahlberg. Bild: Yle/Johanna Burman hastigheter

En av de vägar som är full med sprickor och gropar och som har lappats flera gånger är Skärgårdsvägen mellan S:t Karins och Pargas.

Henrik Mahlberg, Pargasbo och vd för logistikföretaget Wikeström & Krogius, kör på Skärgårdsvägen nästan dagligen. Han är mycket oroad över hur mycket sämre vägen blivit under de senaste åren.

- Man låter de här vägarna förfalla. Vägytorna har stora hål och sprickor och det blir dyrare och dyrare att få det här i skick, säger Mahlberg.

Hastigheterna kan sänkas

Tero Ahokas medger att Skärgårdsvägen är en av de vägar som är i dåligt skick. Därför ska den också få ny beläggning i sommar.

Han medger ändå att NTM-centralens nuvarande budget på 13 miljoner euro inte räcker till för att lägga ny beläggning på alla vägar som skulle behöva det i landskapet.

Om vägarna inte underhålls tillräckligt måste NTM-centralen sänka hastigheterna.

- Det är ingen ideal lösning, men det kan bli nödvändigt att sänka hastigheterna av säkerhetsskäl, säger Ahokas.

Vägunderhållet stöder näringslivet

Henrik Mahlberg påpekar att det är en investering att satsa på Skärgårdsvägen med tanke på näringslivet.

- Ska man ha något näringsliv kvar i Finland så bör man underhålla vägarna. Vi har ett stora industrier i Pargas och industrin har bara en väg till fastlandet och det är Skärgårdsvägen, säger Mahlberg.

När det gäller att sänka hastigheten tror Mahlberg inte att det löser något, tvärtom.

- Inte blir den där vägen säker bara för att man sänker hastigheten. Kanske den blir det för stunden, men å andra sidan får man sedan en orsak till att underhålla vägen ännu mindre än förut och då har vi hamnat ur askan i elden, säger Mahlberg.

Läs också