Hoppa till huvudinnehåll

Frigivna Tymosjenko: Ni är hjältarna!

Tymosjenko talade till reportrar efter att hon lämnat sjukhuset i Charkiv.
Tymosjenko talade till reportrar efter att hon lämnat sjukhuset i Charkiv. Bild: EPA/ANDREW KRAVCHENKO julia tymosjenko

Den frigivna ukrainska oppositionsledaren Julia Tymosjenko anlände till Självständighetstorget i Kiev på lördag kväll. - Ni är hjältarna, sade Tymosjenko till en upprymd publik på 50 000 ukrainare, och brast därefter ut i tårar.

Tymosjenko lovade kort efter sin frigivning att ställa upp i presidentvalet den 25 maj.

- Gå inte härifrån förrän en förändring har skett, sade Tymosjenko till sina anhängare i Kiev.

- Från och med i dag kommer vårt hemland att kunna se solen och himlen då en diktatur har fallit, sade Tymosjenko till journalister efter att hon frigavs från sjukhuset i Charkiv i nordöstra Ukraina, där hon hållits fängslad och behandlats för ryggsmärtor.

Tymosjenko anlände till Kiev i rullstol.

Ukrainas parlament röstade tidigare på lördagen för att hon släpps fri. Enligt parlamentets beslut krävde inte frigivningen av Tymosjenko längre presidentens godkännande. Frigivningen motiverades bland annat med att Europeiska människorättsdomstolen har krävt att hon omedelbart friges.

Tymosjenkos dotter hade tidigare åkt till staden Charkiv i nordöstra Ukraina för att möta sin mamma.

Samtidigt valde Ukrainas parlament också Tymosjenkos allierade, Oleksandr Turtjynov till ny talman och Arsen Avakov till tillfällig inrikesminister.

Den 53-åriga Julia Tymosjenko har hållits fängslad sedan 2011, då hon dömdes för maktmissbruk i samband med gaskontraktet som Ukraina gjorde med Ryssland.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes