Hoppa till huvudinnehåll

Norsk fest i längdspåren – Niskanen fyra

Björgen, Steira, Johaug, OS 2014
Marit Björgen (t.v.), Kristin Störmer Steira och Therese Johaug avgjorde tidigt. Björgen, Steira, Johaug, OS 2014 Bild: AFP / Lehtikuva kristin störmer steira

Det blev trippelseger för Norge med ledning av OS-drottningen Marit Björgen i damernas 30 kilometer fritt på lördagen. Bästa finländska var Kerttu Niskanen som spurtade in på en fin fjärde plats.

Norskorna gjorde sitt ryck i samband med det första skidbytet vid tio kilometer. Marit Björgen, Therese Johaug och Kristin Störmer Steira valde att fortsätta med samma skidor och drog ifrån utmanarna. Krista Lähteenmäki försökte tappert få häng men misslyckades och blev uppåkt av huvudklungan på ett tjugotal åkare.

Björgen, Johaug och Steira utökade sitt försprång och halvvägs in i loppet var medaljörerna redan mer eller mindre klara. Ingen av dem bytte skidor heller när möjligheten gavs igen vid 20 kilometer. Det gjorde däremot Lähteenmäki och Niskanen som nästan de enda av tätåkarna.

Endast Niskanen lyckades av de två nå huvudklungan under den sista tian och den dubbla OS-silvermedaljören gled in i målområdet på en sjunde plats. Men på slutrakan passerade hon tre åkare och tänjde sig till fjärde plats. Lähteenmäkis slutliga placering var 18:e.

Björgen tog tionde OS-medaljen

Kerttu Niskanen, OS 2014
Kerttu Niskanen spurtade in som fyra. Kerttu Niskanen, OS 2014 Bild: EPA / All Over Press kerttu niskanen
Guldet avgjordes först på slutet. Med en knapp kilometer kvar blev Steira och i det sista motlutet fick Björgen också en liten lucka på Johaug. Det försprånget räckte och OS-drottningen tog sitt tredje guld i Sotji med 2,6 sekunders marginal.

Björgens fantastiska OS-saldo lyder nu sex guld, tre silver och ett brons. För Johaug var OS-medaljen den tredje i karriären, medan Steira ”bara” hade ett stafettguld från Vancouver 2010 från tidigare.

Bara två damer har tidigare kommit upp i tio OS-medaljer, båda i längdskidåkning genom Raisa Smetanina och Stefania Belmondo. Björgen tangerade också damrekordet i antalet guld. Hon är nu delad etta tillsammans med Ljubov Jegorova och Lydia Skoblikova.

De två mer erfarna blåvita åkarna hade det tyngre. Aino-Kaisa Saarinen och Riitta-Liisa Roponen tappade tidigt kontakten med täten och halkade efter. Saarinen, som gjort ett lysande OS, placerade sig till slut 21:a, medan Roponen i sin enda start i Sotji var 26:a.

Lätt var det inte heller för två av förhandsfavoriterna Justyna Kowalczyk och Charlotte Kalla. Polskan avbröt halvvägs in i loppet, medan Kalla, som plågats av förkylning, kroknade och slutade 34:a.

Läs också: Roponen avslutade i tårar

Resultat, damer 30 km:
1. Marit Björgen NOR 1.11.05,2
2. Therese Johaug NOR + 2,6
3. Kristin Störmer Steira NOR + 23,6
4. Kerttu Niskanen FIN + 1.21,7
5. Eva Vrabcova-Nyltova CZE + 1.21,9
6. Aurore Jean FRA + 1.22,3
7. Coraline Hugue FRA + 1.24,3
8. Emma Wiken SWE + 1.26,4
9. Seraina Boner SUI + 1.29,8
10. Laura Orgue ESP + 1.32,1
-------------------------------------------
18. Krista Lähteenmäki FIN + 2.32,4
21. Aino-Kaisa Saarinen FIN + 2.47,3
26. Riitta-Liisa Roponen FIN + 3.46,4

Hoppa över Twitterpostning


Hoppa över Twitterpostning

Hoppa över Twitterpostning

Läs också

Nyligen publicerat - Sport