Hoppa till huvudinnehåll

Parlamentet avsätter Janukovytj

Demonstranter utanför parlamentet i Kiev.
Oppositionen har tagit kontroll över presidentens högkvarter i centrala Kiev. Demonstranter utanför parlamentet i Kiev. Bild: EPA/MAXIM SHIPENKOV kiev

Parlamentet i Ukraina har röstat för att avsätta landets president Viktor Janukovytj och ordna nyval den 25 maj. Janukovytj, som flytt från Kiev, uppger samtidigt att han vägrar avgå. Oppositionen har redan kontroll över presidentens högkvarter.

Parlamentet röstade på lördag eftermiddag om att avsätta Janukovytj och tidigarelägga presidentvalet till den 25 maj.

Kort före det uttalade sig president Janukovytj i en tv-intervju, där han beskrev händelserna i Ukraina som en statskupp.

- Jag tänker inte lämna landet. Jag tänker inte avgå. Jag är en president som har valts genom val, sade Janukovytj i tv-intervjun.

Han kallade oppositionens representanter kriminella, och sade att alla de beslut som parlamentet fattat var olagliga.

Enligt vissa uppgifter på lördagen skulle Janukovytj redan muntligt ha lovat att avgå.

Samtidigt uttalade sig Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov om situationen i Ukraina. Enligt Lavrov leds Ukrainas opposition av beväpnade extremister och deras agerande beskriver han som ett direkt hot mot landets suveränitet. Lavrov sade att oppositionen misslyckats i att fullfölja avtalet från i fredags.

Oklart vad som händer

Enligt Yle Nyheters Antti Kuronen som är på plats, är det ändå ingen som riktigt vet vad som händer.

Oppositionen har tagit kontroll över regeringsområdet och presidentens högkvarter, och presidentens hem är övergivet och obevakat. Hundratals människor går omkring på området kring presidentens residens

Presidenten själv är försvunnen. Det ryktas om att han antingen har flytt landet, eller sökt sig till de östra delarna av Ukraina där han har mer stöd.

Det ukrainska parlamentet sitter i krismöte. Flera av presidentens tidigare anhängare har bytt sida, och oppositionen har nu majoritet i parlamentet.

- Det känns lite som om parlamentet håller på att ta över makten, säger Kuronen.

Vid lunchtid på lördagen valde parlamentet Oleksander Turchynov till ny talesman. Han står den fängslade oppositionsledaren Julia Tymosjenko nära. Parlamentet röstade på lördagen för att snabba på frigivningen av Tymosjenko.

Demonstranterna kräver presidentens avgång

På fredagskvällen kom Ukrainas ledning och oppositionen överens om att bland annat tidigarelägga valen av president och parlament, sannolikt till december. Avtalet nåddes efter medling av Polens, Tysklands och Frankrikes utrikesministrar.

Men demonstranterna var genast skeptiska till avtalet.

- I går kväll var stämningen ganska hotfull här på Maidan. Demonstranterna sa att de inte accepterar avtalet, och att deras enda krav är att Janukovytj avgår.

Antti Kuronen beskriver stämningen på torget under lördagen som mycket intensiv. Ryktena florerar, och människorna är ovetande om var presidenten är och om han fortfarande har makten.

- Om det är så att det här leder till att Janukovytj i praktiken inte återvänder till makten så kommer demonstranterna att vara nöjda. Men just nu är de väldigt misstänksamma, sammanfattar Kuronen.

Mycket känslosamt

Bild: Yle antti kuronen

Samtidigt har demonstranterna under lördagen fortsatt att hålla ceremonier för de som dödades i striderna på torsdagen. Flera av de så kallade martyrerna som har dödats i strid har hämtats till torget i kistor.

På plats finns människor i alla åldrar, som sjunger till de stupade samtidigt som präster välsignar dem.

- Människorna är väldigt rörda, det är många som gråter, berättar Antti Kuronen.

Ukrainska myndigheter uppmanar medborgarna till lugn.Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes