Hoppa till huvudinnehåll

Roponen avslutade i tårar

Riitta-Liisa Roponen, OS 2014
Riitta-Liisa Roponen bara 26:a i masstarten. Riitta-Liisa Roponen, OS 2014 Bild: Lehtikuva riitta-liisa roponen

Det blev ingen lyckad avslutning på Riitta-Liisa Roponens olympiska karriär. Aino-Kaisa Saarinen och Kerttu Niskanen är däremot mer än nöjda med tävlingarna i Sotji.

Masstarten över 30 kilometer blev Roponens enda start i Krasnaja Poljana. Allt var siktat mot framgång på avslutningssträckan, men det blev det inget av och hon slutade på en 26:e plats.

– Jag kan inte ännu säga varför det var så tungt. Allt gick väl i förberedelserna. Förstås lämnade det här en dålig smak i munnen, det här var ju mitt sista OS, säger Roponen med tårar i ögonen.

– Men jag är oerhört lycklig över att jag fått massor med uppmuntrande sms och jag vet att de nära och kära levt med under hela loppet. För dem är jag viktig oavsett om jag åker hem med medalj eller inte.

Roponen tog stafettbrons i Vancouver 2010 men rymdes nu inte med i Finlands lag. Hon har även bland annat vunnit tre VM-guld i lagsprint och stafett.
Hoppa över Twitterpostning

”Den individuella medaljen kommer”

Aino-Kaisa Saarinen & Kerttu Niskanen, OS 2014
Aino-Kaisa Saarinen och Kerttu Niskanen vann dubbla OS-silver. Aino-Kaisa Saarinen & Kerttu Niskanen, OS 2014 Bild: Lehtikuva kerttu niskanen
De övriga blåvita deltagarna på 30 kilometer åker däremot hem med medalj runt halsen. Aino-Kaisa Saarinen och Kerttu Niskanen tog silver i både lagsprint och stafett, medan Krista Lähteenmäki deltog i den sistnämnda.

På den avslutande distansen var Niskanen klart piggast av de tre, när hon spurtade in på en fin fjärde plats och noterades därmed för sin bästa individuella mästerskapsplacering i OS-debuten.

– Det här var en fin erfarenhet. Två medaljer, men den där individuella saknas ännu. Men nu börjar det idoga arbetet mot den och jag tror nog den kommer ännu, säger en glad Niskanen.

Saarinen hade en uppåtgående trend på 30 kilometer men besvärades av tekniska problem och var till slut 21:a. OS var ändå en fullträff med en individuell fjärde och femte plats förutom de två stafettsilvren.

– Otroligt bra. Jag hade aldrig i världen trott att det skulle gå så här perfekt. Jag visste att jag gjort mycket jobb men att jag fick mig själv i så här bra form… Jag kan åka hem med väldigt gott humör, säger Saarinen.

Lähteenmäki kroknade på den sista tian och slutade 18:e, men OS gick ändå som helhet helt okej.
– Lite revanschlusta lämnade det nog, men det är säkert riktigt bra med tanke på kommande år, konstaterar Lähteenmäki.

Läs också: Norsk fest i längdspåren – Niskanen fyra

Läs också

Nyligen publicerat - Sport