Hoppa till huvudinnehåll

Tidigare pension för riskfyllt arbete

Två arbetare vid ett bygge
Två arbetare vid ett bygge Bild: Mika Kanerva yrke

President Hollandes anstränger sig för att försöka få sin popularitet att öka. Ett av hans nya projekt gäller enbart privatsektorn och där har han drivit igenom ett nytt pensionssystem som ska ge löntagare med dålig arbetskvalité pension tidigare än innan.

- Jag har redan enorma problem med knäna och ryggen, förklarar Miguel som bara är 34 år gammal och arbetar inom byggbranschen.

Hans borrmaskin bullrar.

- Jag vet inte om kroppen kommer att hålla ända fram till pensionen, säger han oroligt.

Miguel ska gå i pension när han blir 57 år gammal - men det kan bli några år tidigare nu.

Tidigare pension för riskfyllda yrken

För några veckor sedan klubbade Konstitutionsutskottet igenom ett nytt projekt, som ska göra det möjligt för Miguel och andra löntagare med ett riskfyllt arbete att gå i pension snabbare än förut.

Projektet som kallas för Ett Konto med hänsyn till dålig arbetskvalité, ska baseras på ett poängsystem. Poängen som löntagaren samlar, ska kunna bytas ut mot vidareutbildning eller mot förtidspension.

Poängsystemet ska träda i kraft i januari nästa år och det kommer att omfatta ungefär 40 procent av de franska löntagarna. Det berör enbart anställda inom privatsektorn.

Det är beroende på hur pass riksfyllt arbetet är, som poängen ska utdelas.

- Ett riskfyllt yrke kännetecknas till exempel av nattarbete, oljud på arbetsplatsen eller arbete under jord, förklarar Philippe Duport på radiokanalen France Info.

Belöning till löntagarna

Projektet är chansen ett belöna de anställda som utsätter sin hälsa i arbetslivet, kommenterar man i flera franska tidningar.

Projektet anses vara unikt. Det är första gången på senare år som en fransk president ger liknande fördelar för anställda inom privat-sektorn. Däremot har den statliga sektorn tidigare fått vissa fördelar, vilket gett upphov till viss kritik.

Genom projektet vill President Hollande visa att det lönar sig att arbeta inom den privata sektorn. Många löntagare siktar nämligen på den statliga sektorn, då den erbjuder större fördelar gällande lön och pension.

Vill öka sin popularitet

I och med det nya åtgärderna hoppas François Hollande också vinna pluspoäng bland väljarna inom privatsektorn - inte minst i de stundande kommunalvalen om några veckor.

Frågan många undrar är dock om det nya pensionsprojektet ska kunna öka presidentens popularitet. För tillfället slåss han mot mycket låga opinionssiffror.

Pensionären Jacqueline i Paris tror dock inte att det nya projektet kommer att innebära ökad popularitet.

- Hollande är redan så impopulär, säger hon.

Av Johan Tollgerdt