Hoppa till huvudinnehåll

IT-doktorn: Virusskydd på mobilen, vad är adressfältet och varför är texten så stor?

IT-doktorn illustration
IT-doktorn illustration Bild: Yle/Mårten Seiplax it-hjälp

IT-doktorn - Fråga oss! (2014)

IT-doktorn har avslutats. Tack till alla som skickade frågor. IT-doktorns beskrivning: Undrar du varför du inte kan öppna en webbsida, vad en app, Flash, Silverlight, CSS, Javascript eller Mac-adress är för något? Varje vecka kommer vi att besvara ett urval av de frågor som skickats in till oss. Som Radiodoktorn eller Naturväktarna men på webben. Vi som svarar på dina frågor är Alexander, Eemeli, Joakim, Kristoffer och Mårten.

Fråga: Behöver man virusskydd på mobilen (Android)?

Jag har virusskydd via Google Play butiken som var färdigt installerad på min mobil. Är apparna som finns där bra? Varifrån kan jag få bra appar? Finns det någon pålitlig sida som är objektiv om just hur bra appen är? I varje fall har jag installerat F-secure via play butiken till min Android, är detta klokt gjort??

Svar gällande appar och möjliga virus: Grunden för att du skall kunna få en skadlig app på din telefon är att du gör ett aktivt val gällande installationen av en skadlig app. För att försäkra sig om att appen inte är skadlig ska man kontrollera vissa saker i Google Play innan man väljer att installera den och installera inte från andra ställen än Google Play.

 • Kolla vilket betyg utvecklaren för appen har fått
 • Vilka kommentarer har skrivits om appen
 • Har appen uppdaterats regelbundet
 • Vilka rättigheter vill appen ha, vad vill den göra på din telefon.

Det är värt att notera att även appar som utger sig från att vara antivirus för Android kan vara skadliga, så kolla alla appar. Sådant som kan kategoriseras som virus är sällsynt i app världen, men det finns som sagt en del skadliga appar. Motivet med skadliga appar är ofta att skicka premium SMS-meddelanden som kan kosta en hel del eller att ta över ett e-post konto för att ex. komma åt kreditkortsuppgifter.

En kommentar från Chris DiBona chef för Open Source på Google "Ja, antivirusföretag spelar på dina rädslor då de försöker sälja virusskyddsprodukter till Android, RIM och IOS. De är kvacksalvare och bedragare.". Här bör man ju dock också ta i beaktande att Google vill skydda sitt rykte, samtidigt som det ligger i Googles intresse att skydda konsumenten om de vill ha kvar sina kunder.

Appar till en Android är det minst risk att endast installera från Google Play Store.

Det här är dock bara en syn på saken, och detta är en av de saker som man själv behöver skapa sig en egen uppfattning om, och bestämma vad som passar en bäst.

Fråga: Varför är texten så stor att jag inte ser hela webbsidan?

Nästan alla nya webbläsare har en zoom funktion. Den är egentligen till för att man skall kunna förstora webbsidan, speciellt praktiskt om man har en synnedsättning. Det händer dock att man kommer åt knapparna som förstorar webbsidan i misstag. Sedan står man där och undrar varför sidan ser konstig ut. Ibland symboliseras förstoringen med ett förstoringsglas, men det som ökar förvirringen är att vissa använder sig av den symbolen då de syftar på sökningar.

Fixa det så här:

I Windows så kan man genom att trycka på Ctrl och plus/minus knappen samtidigt justera till önskad storlek. På Mac med Cmd och plus/minus knappen.

För att helt återställa till normal storlek:

 • Internet Explorer:
  Återställa zoom på Internet Explorer
  Återställa zoom på Internet Explorer
 • Chrome:
  Återställa zoom på Chrome
  Återställa zoom på Chrome
 • Firefox:
  Återställa zoom på Firefox
  Återställa zoom på Firefox

Fråga: Vad är adressfältet?

En rätt vanlig fråga är också vad adressfältet är. Det är den plats i webbläsarprogrammet (T.ex. Internet Explorer - webbläsare) där du skriver in adressen till den webbplats du vill besöka.

Adressfält
Adressfält

Den vita ruta där det står www.bing.com är adressfältet. Den andra vita rutan (som är tom) som finns längre ner är fältet som du kan söka på internet med. Det är detta fall en bild på hur sökmotorn bing.com ser ut, men google.com fungerar på samma sätt.

Läs också på BBC Malware makers 'tailor' Android threats geographically