Hoppa till huvudinnehåll

"Jag har världens bästa yrke"

Saska Saarikoski Bild: Yle/Sam Stäuber saska saarikoski

Saska Saarikoski, son till poeten och författaren Pentti Saarikoski och journalist på Helsingin Sanomat är gäst hos Bettina den 24.2. I programmet berättar han om hur det var att vara son till den berömda författaren och om sitt förhållande till honom. Saska är också nominerad till Stora Journalistpriset.

Radikalism

På 1980-talet var Saska Saarikoski Ylioppilaslehtis chefredaktör och ville vara radikal som de flesta ungdomar ville på den tiden.

- Om man inte är radikal som ung, saknar man hjärta och är man inte konservativ som gammal, saknar man förstånd, citerar Saska ett gammalt uttryck.

Man ansåg på 1980-talet att det saknades både radikalism och engagemang i samhället. Det fanns inte längre samma politiska aktivitet som på 1960-talet, då man ställde saker och ting till rätta i samhället.

- Man kan ändå inte förändra samhället vart tjugonde år, konstaterar Saska.

Världen bästa yrke

Saska är nominerad till Stora Journalistpriset och säger själv att det bevisar att han inte längre är speciellt radikal

- I min fåfänga skulle jag ännu vilja se mig som en utmanare, säger Saska Saarikoski.

Saskas mor var journalist och far var författare och redan på 70-talet bestämde sig Saska för att aldrig bli journalist. Han säger att på den tiden levde journalisterna vilt och dog unga. Det var ett helt annorlunda yrke än det är nuförtiden. Det var mycket alkohol och rastlöshet med i bilden och för ett barn kändes det inte lockande. Men Saska blev journalist när han blev stor.

- När jag en gång smakat på den frukten var jag såld, säger han. Det är världens bästa yrke.

Saska säger att ett pris som Stora Journalistpriset är viktigt för att ibland ta ner journalistjobbet till sina rötter och påminna om vad det handlar om. Allt är ändå inte bara sociala medier och rafflande rubriker. Det är viktigt att diskussionen förs hela tiden.

Fäder

Författaren Pentti Saarikoski var Saskas far och i sin bok om sin pappa har Saska citerat honom i många aforismer. Pentti Saarikoski hade en otrolig känsla för det finska språket och Saska vill ge en annorlunda bild av sin far än den bild många har av honom som en alkoholiserad poet.

- Han var inte bara en supande bohem, utan också en civiliserad man, som följde sin tids händelser, säger Saska om sin far.

Saska Saarikoski ville inte så noggrant följa med allt vad hans far skrev, för han var osäker på om det skulle inverka för mycket på hans eget skrivande. Han ville hitta sin egen stil att skriva och sitt eget sätt att leva.

- Att leva i skuggan av en berömd far har sina risker om man tillåter sig att bli kvar där i skuggan, säger Saska om sitt val.

Saska hade ett ganska avlägset förhållande till sin far Pentti Saarikoski, som hade flera familjer och som flyttade till Sverige då Saska var ungefär tio år. De träffades sällan men som motvikt fanns pappans offentliga roll som påverkade människorna runtomkring honom och på så vis också honom.

- Han hade en underlig karisma och en del geniförklarade honom till och med, säger Saska.

Saska medger att hans far var en begåvad man som ibland lyckades göra fullträffar. Men genistämpeln blev ibland för mycket för Pentti Saarikoski själv också, säger Saska.

Själv har Saska både redan vuxna barn och två yngre barn. Han säger att till skillnad från sin egen pappa har han åtminstone funnits på plats och varit närvarande. Han har ett gott och nära förhållande till alla sina barn och tycker att han är en far man kan lita på. Hans egen pappas faderskap handlade mest om befruktningshändelsen och avtog efter det, säger Saska.

- Jag kom närmare min pappa när jag skrev boken om honom, säger Saska. Det blev på samma gång en emotionell resa.

Se hela intervjun i Bettina den 24.2. kl 21.00 Yle Fem. Programmet kan ses på Arenan efter sändning.

Övriga gäster i programmet är popartisten Isac Elliot och skådespelerskan-sångerskan Irina Björklund.