Hoppa till huvudinnehåll

Ukrainas nya ledning: Europa är första prioritet

Oleksander Turchinov och Julia Timosjenko Bild: EPA/SERGEY DOLZHENKO oleksander turchinov

Ukraina är berett att diskutera med den ryska ledningen för att förbättra relationen, men Europa är nu en prioritet, sade landets nyutsedda tillförordnade president Oleksander Turchinov på söndag kväll i ett tal till folket.

Turchinov poängterade att landet nu prioriterar en integration med Europa, men att Ukrainas nya ledning är beredd på skapa en ny, jämlik och vänskaplig relation med Ryssland.

Turchinov sade också att den kommande regeringen skulle få i uppgift att ta itu med landets skrala ekonomi.

Omvärlden vill se enigt Ukraina

Tidigare på söndagen meddelade EU:s utrikespolitiska chef Catherine Ashton att hon på måndagen besöker Ukraina för att diskutera situtionen i landet med de nya makthavarna efter veckoslutets dramatiska händelser.

I USA sade president Barack Obamas säkerhetsrådgivare att det skulle vara ett stort misstag för Ryssland att sända militära styrkor till Ukraina. Enligt Susan Rice är det i hela världens intresse att Ukraina inte delas i öst och väst, eftersom det kunde leda till en våldsspiral i landet.

Den avsatta presidenten Viktor Janukovytj står Ryssland nära, och Ryssland har därför inte sett på maktskiftet i Ukraina med helt blida ögon. Janukovytj har också fortfarande starkt stöd i östra Ukraina där det finns många ryskspråkiga.

En av orsakerna till de senaste månadernas folkresning i Ukraina är tvisten om huruvida Ukraina ska närma sig EU eller Ryssland. Enligt Rice måste ändå inte det ena utesluta det andra.

Samtidigt hade Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Rysslands president Vladimir Putin diskuterat situationen per telefon.

De två ledarna var överens om att ett enat och stabilt Ukraina är i allas intresse, och att Ukraina måste få ihop en regering snabbt.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes