Hoppa till huvudinnehåll

Åbolands sjukhus engagerar över partigränserna

Åbolands sjukhus-skylt.
Åbolands sjukhus-skylt. Bild: Yle/Philip Stenkula åbolands sjukhus

I dag behandlar stadsstyrelsen i Pargas kommunfusionsrapporten, det vill säga utredningen som ska ta fram konsekvenserna av en sammanslagning mellan Pargas och Kimitoön. Det senaste inslaget i debatten är att Samlingspartiet vill skapa en samkommun kring Åbolands sjukhus.

Samlingspartiets Markku Orell beskriver syftet med förslaget.

- Vi är ute efter att Åbolands sjukhus kan bevaras och det kan inte ordnas genom det att Pargas och Kimitoön slås ihop. Vi två kommuner har inga möjligheter till att ordna pengar till den här verksamheten, utan det behövs en bredare bas och basen fås från S:t Karins och sedan Åbohållet. Det hjälper inte att vi har varit i kontakt med våra riksdagsmän, nu måste även Pargas ta initiativ till att ta den här riktlinjen.

Även Grönas Cornelius Colliander tycker att just Åbolands sjukhus definitivt bör bevaras och välkomnar därför Samlingspartiets förslag.

- Alla är överens om att vi måste bevara Åboland sjukhus som både är kostnadseffektivt och har väldigt nöjda användare. Då är det värt att undersöka alla möjligheter. För sjukhuset behöver kunder även från Åbo och S:t Karins, inte bara från Pargas och Kimitoön.

Frågar man SFP:s Tarja Rinne är hon också väldigt tydlig med att hon också vill bevara Åbolands sjukhus. Men hon lyfter samtidigt fram att Samlingspartiets samkommunsförslag kanske inte är så lätt att genomföra.

- Jag har ingenting emot den här utredningen, sedan är det annan sak hur mycket jag tror på samkommunskonceptet. Kårkulla samkommun faller inte riktigt på läppen åt våra beslutsfattare i Helsingfors och nu så kommer vi att fundera på lokal nivå på en samkommun kring Åbolands sjukhus. Men om det konceptet lyckas så varför inte, huvudsaken är att Åbolands sjukhus skulle finnas kvar för oss i regionen. Det är egentligen det budskapet jag vill ge.

Kommunfusionsrapporten behandlas alltså i dag av Pargas stadsstyrelse. I morgon tisdag tas samma ärende upp i Kimitoöns kommunstyrelse.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland