Hoppa till huvudinnehåll

Bistånd till Uganda i vågskålen

President Yoweri Museveni i oktober 2014
President Yoweri Museveni President Yoweri Museveni i oktober 2014 Bild: EPA/KHALED ELFIQI museveni

USA ser över relationerna till Uganda- efter att Uganda infört en kontroversiell lag, som medför stränga straff för homosexuella.

USA stöder bland annat program som bekämpar spridningen av hiv och aids, och de här stöden ses nu över, säger utrikesminister John Kerry.

Det ugandiska beslutet får också Danmark att reagera: Danmark styr om en del av sitt bistånd till Uganda till att gå genom privata organisationer i stället för via regeringskansliet.

Också i Sverige kan biståndsministern tänka sig att lägga om biståndet till Uganda.

Norge kommer att omdirigera sitt bistånd. - Det är helt oacceptabelt att människor kan få livstidsfängelse för sin sexuella läggning, säger utrikesmininister Børge Brende til NRK.
- Att straffa någon för att den inte anger homosexuella hör inte hemma i det här årtiondet. Norge måste sända en klar signal: Här går gränsen. Norge bör i stället öka biståndet till organisationer som jobbar för mänskliga rättigheter och demokrati i Uganda, säger Brende.

Kontroversiell lag bestraffar homosexuella

Ugandas president Yoweri Museveni har undertecknat en kontroversiell lag, som medför stränga straff för homosexuella.

Enligt lagen medför förstagångsöverträdelser 14 års fängelse. För det som kallas försvårande homosexualitet kan straffet bli livstids fängelse. Hit hör upprepade sexuella handlingar mellan vuxna, som har gett sitt samtycke, liksom sexuella handlingar med minderåriga, funktionshindrade och hiv-smittade.

Lagen får dessutom konsekvenser för landets övriga befolkning. Den innehåller en anmälningsplikt, så att den som får kännedom om att någon är involverad i en homosexuell relation måste anmäla om det inom 24 timmar för att undvika fängelsestraff.

Lagen har ett starkt stöd i Uganda, medan internationella människorättsgrupper har fördömt lagen som förföljelse i ett land där homosexualitet redan från början är kriminaliserad.

Internationella protester

USA:s president Barack Obama har varnat Uganda för att den diskriminerande lagstiftningen kan medföra att relationerna mellan länderna försvåras. USA är en betydande bidragsgivare till Uganda.

Sydafrikas mottagare av Nobels fredspris, Desmond Tutu, säger att lagen får en att minnas allvarliga försök av nazisterna och apartheidregimen att stifta lagar mot kärlek.

Amnesty International kallar lagen för en fruktansvärd utveckling av statlig homofobi.

Andra afrikanska länder kan följa

Gayaktivister I Uganda och andra afrikanska länder fruktar nu att Ugandas exempel sprider sig. I grannlandet Kenyas huvudstad Nairobi hölls i dag en demonstration där deltagarna krävde att Kenya skärper sin lagstiftning mot homosexuella. För närvarande är homosexualitet kriminaliserad i Kenya.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes