Hoppa till huvudinnehåll

Bitcoins växtvärk

Sean Scappaticci hoppas på genombrott för växlingsautomaten för bitcoin.
Sean Scappaticci hoppas på genombrott för växlingsautomaten. Sean Scappaticci hoppas på genombrott för växlingsautomaten för bitcoin. Bild: Yle bitcoin automat

Kommer den så kallade digitala kryptovalutan Bitcoin att bli ett gångbart betalningsmedel eller duka under för trycket ? Det finns ett allt större intresse för Bitcoin, men också många problem som myndigheterna i USA vill bekämpa med nya bestämmelser, rapporterar vår korrespondent Mette Nordström från New York.

Sean Scappaticci visar hur den växlingsautomat fungerar som hans lilla företag har stora planer för. Han skannar en kod med sin smarttelefon, matar in sedlarna och efter det finns den köpta digitala valutan i hans virtuella plånbok.

I väntan på nya bud under tradingkvällen. Bild: Yle bud

- Vi skulle gärna se att våra automater fanns hos alla framåtsträvande företagare som vill sprida kryptovalutan och göra vinst på det. Med de här apparaterna ger vi ägaren en möjlighet att själv bestämma en vinst som ligger över marknadspriset, säger Scappaticci.

Önskedrömmen är att apparaten, som mest liknar en datorlåda med en scanner, i framtiden finns vid varje bankautomats sida. Och det är inte så utopistiskt alls, för det existerar redan Bitcoin-automater på många håll i världen.

Bitcoins värde fluktuerar kraftigt

Det här är en del av de uppfinningar som förevisas vid det Bitcoin-centrum i New York, där kvällens stora programnummer inleds med en klockringning – precis som på Wall Street som ligger bara några tiotals meter längre bort.

Nu ska köpare och säljare mötas, anonymt som alltid, men den här gången sker transaktionerna inte privat eller via en speciell börs, eller ens via växlingstjänsterna på nätet, utan på en öppen marknadsplats.

En man ropar ut det senaste beskedet att det finns en köpare som erbjuder 550 dollar för en Bitcoin, och att säljarens bud är 630 dollar.

Kursen har fluktuerar kraftigt, och t.ex. förra året varierade Bitcoins värde mellan allt från 13 dollar till och över 1000 dollar. Men hos de anbudsgivare som finns på plats är det inget problem.

Anhängare vill ha långtgående ekonomisk frihet

-Värdet växlar för det är en fri marknad som inte är reglerad eller kontrollerad. Varken av någon regering eller av någon central myndighet. Priset bestäms därför helt av individer som är villiga att sälja och köpa, säger Henry Romp, och menar att han är en anhängare av libertarianism som förespråkar individuell ekonomisk frihet och en så liten statsapparat som möjligt.

Det är också författaren och förläggaren Jeffrey Tucker, som bland aktivisterna betraktas som en de främsta Bitcoin-förespråkarna i USA.

Bitcoin-aktivisternas centrum finns mitt i finansdistriktet. Bild: Yle bitcoin center

- Det ger frihet från alla system. Du och jag kan vara personligt involverade i en ekonomisk förbindelse. I själva verket kan 7 miljarder människor bli ekonomiska enheter och ha transaktioner med varandra utan någon tredje part, som t.ex. kreditkortföretag, centralbanker eller despotiska regeringar, anser Tucker.

Många utmaningar den senaste tiden

Men trots Bitcoin-aktivisternas optimism så är vi inte riktigt där ännu. I själva verket har det digitala betalningsmedlet stött på flera säkerhetsproblem den senaste tiden i form av nätattacker och brister i programvaran. Amerikanska aktivister har också åtalats för penningtvätt, och det har fått myndigheterna i delstaten New York att som första amerikanska delstat planera stränga bestämmelser för den hittills rätt så oreglerade kryptovalutan.

Men det är inget som välkomnas av anbudsgivarna under tradingkvällen.

- Man kan skapa lagar och du kan råka illa ut ifall du bryter mot lagarna, och så långt kan de reglera det här. Men de kan inte kontrollera teknologin och de kan inte stoppa försändelserna av Bitcoin, lika lite som de kan förhindra mig att ge dig en räkning på 100 dollar, säger Henry Romp, som fortsätter att följa med budgivningen

Läs också:
Bitcoins ännu i startgroparna i Finland
Finländskt företag betalar ut lön i virtuell valuta

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes