Hoppa till huvudinnehåll

En österbottning i Muminland

Tre webbplatser om Tove Jansson och hennes skapelser
Jonas Forth arbetar med de tre webbplatserna om Tove Jansson och hennes skapelser Tre webbplatser om Tove Jansson och hennes skapelser Bild: Moomin Characters mumintrollen

Det är i år 100 år sedan Tove Jansson föddes och det uppmärksammas förstås stort. En av många som är engagerad i det här jubileet är Jonas Forth - ursprungligen Korsholmare, men nu bosatt i huvudstadsregionen och hans jobb, det finns i "Muminland".

Jonas Forth arbetar med att utveckla webbplatserna om dels Mumin, dels Tove Jansson-jubileet. Forth säger att sajten om Mumin tidigare varit rätt så statisk, men nu uppdateras den flera gånger om dagen.

- En stor del av mitt arbete är att göra research och posta bilder, texter, videor och annat intressant material om Mumin och Tove, säger Forth.

Att webbplatsen nu är mer levande har fört med sig att antalet besökare vuxit kraftigt. Den så kallade "fanbasen" har närapå fyrdubblats under de senaste tre månaderna och antalet besökare har vuxit mer än tiofalt.

En sak som man vill ta upp, säger Jonas Forth, är att Tove Jansson var så mycket mer än bara Mumin.

- Hon var konstnär, författare, illustratör, debattör, säger han.

Se också - Tove och Mumin på tre webbplatser:

Läs också