Hoppa till huvudinnehåll

Kisakallio i Lojo blir basketmecka

Susijengis basketboll
Basketlagets officiella boll. Susijengis basketboll Bild: Yle/ Bubi Asplund susiboll

I maj invigs Susi Training Center, Basketförbundets nya träningscenter, i Kisakallio strax utanför Lojo. Träningscentret är i första hand till för landslagen, men väntas också locka till sig föreningar.


Enligt Basketförbundets verksamhetsledare Vesa Walldén är förväntningar stora på Susi Training Center.

- Läget är ypperligt och faciliteterna utomordentliga. Nu hoppas vi i förbundet att också föreningarna tar chansen och ordnar läger och turneringar i Kisakallio, säger Walldén.

Han konstaterar att satsningen är stor ekonomiskt för förbundet, men han vill inte tala om exakta summor.

Susi Training Center i Kisakallio, Lojo
Basketförbundet tycker Kisakallio har ett bra läge. Susi Training Center i Kisakallio, Lojo Bild: Yle/ Bubi Asplund basketförbundets träningshall

- Med 5 000 övernattningar och helpension per år, så kan ju var och en räkna ut vad det kostar, säger han.

Dyr satsning för Kisakallio

Också för Kisakallio blir det stora utgifter. En hall skall byggas om och ha två hallar med spelplaner som uppfyller FIBAs (internationella basketförbundet) krav.

- Det här kostar oss två miljoner euro, säger Harri Hollo, marknadsföringschef i Kisakallio.

Enligt honom har förbundet och Kisakallio ett kontrakt på 3+4 år och i Kisakallio räknar man med att basketspelarna nog stannar längre än de tre första åren.

- I kontraktet talas det om OS i Tokyo och de tävlingarna ordnas år 2020, säger Hollo.

Lokala föreningen jublar

Före detta elitpaddlaren Anne Rikala jobbar med träningsfrågor i Kisakallio. Hon ser fram emot de nya utmaningarna som Susi Training Center medför.

Anne Rikala, Harri Hollo och Tenho Ulmanen
Anne Rikala, Harri Hollo och Tenho Ulmanen ser bara positivt på basketsatsningen i Kisakallio. Anne Rikala, Harri Hollo och Tenho Ulmanen Bild: Yle/ Bubi Asplund ulmanen tenho

- Visst är vi alla väldigt glada här över det här, men till exempel jag måste lära mig många nya saker, säger hon och skämtar att hon kanske måste köpa sig en egen basketboll.

Den lokala föreningen Lohjan Urheilijat har en basketsektion och föreningens herrlag spelar i division 3.

Enligt föreningens ordförande Tenho Ulmanen medför Susi Training Center endast bra saker för föreningen.

- För våra juniorer betyder det mycket, bland annat får de se de stora basketstjärnorna och deras matcher.

Föreningen LoU Basket kommer också att få många uppdrag då landslagen spelar matcher här. Föreningens medlemmar kommer att engageras som funktionärer.

- Vi måste också utbilda våra frivilliga medlemmar så att de klarar av att jobba som funktionärer i till exempel landskamper. Det för ju givetvis föreningen framåt på så sätt, säger Ulmanen.

Ökar intresset för basket

Han är bergsäker på att basketintresset kommer att öka i Lojonejden.

Ulmanen som också är ordförande för Basketförbundets södra distrikt säger att basketfolket på fältet är väldigt nöjda med centret.

- Hur nöjd man är i norr har vi ännu inte kartlagt, men för södra och västra distrikten är läget ypperligt, säger Ulmanen.

Kisakalliosäätiö förvaltar

Kisakallio förvaltas av fonden Kisakalliosäätiö. Området har tagits i bruk år 1949. Kisakallios omsättning år 2012 var 10,2 miljoner euro vilket gör den till ett av de tre största idrottsinstituten i landet.

Kisakallio har en personal på 64 personer. Bäddplatsernas antal är 688. I området finns ungefär 9 000 kvadratmeter uppvärmda idrottsutrymmen.

Från tidigare har Kisakallio brett samarbete med såväl gymnastik- som paddlings- och roddförbundet.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland