Hoppa till huvudinnehåll

Nordisk barnlitteratur på frammarsch

Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris
Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris delades ut för första gången hösten 2013. Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris Bild: YLE/Marit Lindqvist nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris

Sigurður Ólafsson är projektledare för Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpriset, ett pris som delades ut för allra första gången i oktober ifjol.

De nordiska priserna är idag fem till antalet och en central avsikt med dessa priser är att synliggöra det täta nordiska kultursamarbetet. Syftet med kulturpriserna är givetvis också att öka intresset för de nordiska ländernas litteratur, film, musik och miljö.

När det allra första nordiska priset för barn- och ungdomslitteraturen såg dagens ljus ifjol var det många som tyckte att det minsann var på tiden.

Bertel Haarder, tidigare president för Nordiska rådet, har till och med sagt att nordisk barnlitteratur har gjort mer för det nordiska kultursamarbetet än samtliga nordiska mötessessioner från år 1953 framåt.

I månadsskiftet mars/april kommer man att kungöra vilka böcker som är kandidater till årets pris.

Läs också