Hoppa till huvudinnehåll

Rysk kritik mot Ukraina

Ukraina blickar mot EU. Bild: EPA/SERGEY DOLZHENKO barrikad

Rysslands premiärminister Dmitri Medvedev säger att Ryssland förhåller sig ytterst tveksamt till legitimiteten hos de nya makthavarna i Ukraina och han ställer sig frågande till att flera länder har erkänt Ukrainas interimsregering.

Det här är den skarpaste ryska kritiken hittills efter maktskiftet i Ukraina.

Bild: Reuters tv dmitri medvedev

Medvedev sade också att Ukrainas ledning har åsidosatts genom ett väpnat uppror och att det nuvarande läget i Ukraina hotar ryska medborgare och ryska intressen i Ukraina. Enligt Medvedev var detta orsaken till att Ryssland kallade hem sin ambassadör i Kiev för överläggningar.

Ukrainas tillförordnade president Oleksander Turchinov sade på söndag kväll att landet vill blicka västerut mot Europa. I sitt första tal till nationen efter att ha installerats som tillförordnad president sade Turchinov att Ukraina nu prioriterar en integration med Europa men att den nya ledningen också är beredd att diskutera med Ryssland och skapa en ny, jämlik och vänskaplig relation.

Ryssland svarade med att kalla hem sin ambassadör från Kiev för konsultation i Moskva. Det ryska utrikesministeriet motiverar draget med att ambassadören måste konsulteras på grund av det skärpta politiska läget i Ukraina. Det kan ses som en lindrig form av diplomatisk protest.

Ukraina splittrat mellan öst och väst

Ryssland - som har stött Ukrainas avsatte president Viktor Janukovytj - har inte sett med blida ögon på det snabba maktskiftet i Kiev. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov har kallat maktskiftet för en kupp i samtal med sina västerländska kollegor.

Den avsatte president Viktor Janukovytj är efterlyst misstänkt för massmord, uppger landets tillförordnade inrikesminister Arsen Avakov på sin Facebook-sida. Det är oklart var Janukovitj befinner sig.

Janukovytj har fortfarande starkt stöd i östra Ukraina där det finns många ryskspråkiga. Under söndagen drabbade anhängare till Janukovytj samman med oppositionsanhängare i östra Ukraina. Den avsatte presidenten befinner sig fortfarande på okänd ort.

Rysslands president Vladimir Putin sade ändå i går under samtal med Tysklands förbundskansler Angela Merkel att Ryssland tycker att det är viktigt att Ukraina inte splittras i öst och väst.

EU:s utrikespolitiska chef Catherine Ashton besökte Ukraina på måndagen för att diskutera situationen i landet med de nya makthavarna efter veckoslutets dramatiska händelser.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes