Hoppa till huvudinnehåll

Små änglar på scenen

Ilona Toivanen och Axel Lindroos vill båda bli dansare som stora. Bild: YLE/Ted Urho balettskola

-Vi är som trygga små änglar som hoppar och dansar och blir rädda för monstret. Så beskriver Axel Lindroos sin roll i familjebaletten Skönheten och Odjuret.

Under sportlovet har eleverna i Nationaloperans balettskola dagligen tränat inför premiären, och jag fick följa med en stund idag. Skratt blandat med allvar, bortglömda positioner och roller och en del fjanteri. Sådant man kan förvänta sig när man jobbar med nioåringar.

-Det är roligt att stå på scenen, när alla tittar på, säger Ilona Toivanen.


En finlandssvensk Billy Elliot

Både Ilona och Axel går i Nationaloperans balettskola, en skola vars alumner kan räkna med att någon gång stå på Nationaloperans scen även som vuxna. Bägge två beundrar de äldre dansarna.

-De är vackra när de hoppar så högt, åtminstone de som spelar monster och fiender, konstaterar Axel.

Ilonas karriär i balettskolan började för att mamma tryckte på, Axel igen kom till skolan via goda betyg och påhejad av sin förra danslärare.

-Min balettlärare Irmeli gav mig ett diplom och en massa papper så att jag skulle få komma till balettskolan här, berättar Axel stolt.

Långa dagar

Jag får följa med lite uppvärmningar och en övning inför fredagens premiär. Balettläraren Bine Vesterinen är krävande, uppmuntrande och vet vad hon vill av barnen, speciellt när det gäller hur man står och för sig.

-Vem som helst kan stå såhär! Men ni har gått Nationaloperans balettskola, och det ska man kunna se på er!

Snabbt skyfflar barnen fötterna rätt, så att vänster fot pekar åt klockan tio och höger fot åt klockan två. Hälarna är naturligtvis ihop.

För barnen har det blivit långa dagar, speciellt under sportlovsveckan.

-Vi övar sex timmar i dagen, sex dagar i veckan, mellan klockan elva och sexton, förklarar Ilona.

Ändå verkar de ha spring i bena för att tjoa omkring även efter övningarna.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen