Hoppa till huvudinnehåll

Envis maginfluensa vid Borgå sjukhus

Bild: Yle/Carmela Walder avdelning 6

Avdelning 6 vid Borgå sjukhus har den här vintern drabbats extra hårt av mag- och tarmvirus. Avdelningen är i sitt ursprungliga skick och utrymmena lämpar sig dåligt för infektionspatienter.

Avdelningsskötare Eija Karppinen säger att vintern har varit extra tung. Hon har aldrig varit med om en lika envis våg av norovirus.

- Även om alla patienter har isolerats såsom sig bör och alla städdirektiv har följts extra noga så har infektionen hållit i sig, säger avdelningsskötare Karppinen.

Avdelningsskötare Karppinen säger att utrymmena är i sådant skick att avdelningen inte klarar av att sköta infektioner på ett modernt sätt. Flera patientrum saknar egen wc och det finns inte handtvättsmöjligheter på alla toaletter.

"Utrymmena borde förnyas"

Infektionsläkaren Peter Klemets är väl medveten om läget på avdelning 6. Han säger att det är olyckligt att det inte är endast patienter som har drabbats, utan också en del av personalen. Det handlar främst om norovirus, säger Klemets. Peter Klemets tillägger att det som gör läget ännu mera komplicerat är att norovirusepidemin sammanfaller med den årliga influensan.

Avdelning 6 väntar på en renovering. Infektionsläkare Peter Klemets ser det som ytterst behövligt att avdelningen byggs om så att varje patient har ett eget rum med egen toalett. På det här viset kan infektioner skötas allra bäst, säger han.

Renovering pågår

Den forna avdelning 5 renoveras som bäst. På den här avdelningen blir alla rum för en patient. Meningen är att renoveringen ska fortsätta så att patienterna flyttas från avdelning 6 till de renoverade utrymmena och sedan renoveras avdelning 6 i sin tur.

Det som har visat sig vara ett problem är att alla patienter från nuvarande avdelning 6 inte ryms in i den renoverade delen då den är klar. Patientplatserna minskar med tio. Hur sjukhuset ska lösa problemet med ett minskat antal bäddplatser är oklart.

Renoveringsarbeten pågår som bäst Bild: Yle/Carmela Walder avdelning 5

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland